Energi · På gång

På gång

8–14 mars pågår dokumentärfilmfestivalen Tempo, denna gång digitalt.

7/3 Schweiz håller folkomröstningar om bland annat om användandet av burka.

Tempo dokumentärfestival 2021

8–14/3 Filmfestivalen Tempo är i år helt digital. Årets tema är Tempo flyttar hem. I programmet finns både internationella och svenska dokumentärer, ljud- och radioverk, frågestunder med filmskapare och en mängd annat.

Internationella kvinnodagen

8/3 I dag uppmärksammas Internationella kvinnodagen.

Hur kan EU stärka kvinnors rättigheter under covid-19-krisen?

8/3 Europaparlamentet i Sverige arrangerar ett digitalt panelsamtal om hur EU kan stärka kvinnors rättigheter under covid-19-krisen. EU-parlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C), Alice Bah Kuhnke (MP), Heléne Fritzon (S), Arba Kokalari (M), Jessica Stegrud (SD) med flera medverkar.

Pandemi och patriarkat

8/3 Länsstyrelsen Västra Götaland med flera bjuder in till ett livesänt samtal om coronapandemins påverkan på kvinnors och mäns livsvillkor. Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, och Jessica Schiefauer, flerfaldigt Augustprisad författare, samtalar om jämställdhet under pandemin.

Kvinnors entreprenörskap – hur jämställt är företagandet?

8/11 Entreprenörskapsforum lanserar en rapport om kvinnors entreprenörskap. Rapporten är författad av Pernilla Norlin, vice vd Entreprenörskapsforum och Per Thulin, forskare Entreprenörskapsforum och KTH och är huvudsakligen baserad på data från Global Entrepreneurship Monitor.

Abortdemonstrationer i Polen

8/3 Demonstrationer är utlysta i Warszawa mot de nya abortreglerna.

EU-bistånd kopplat till pandemin

9/3 EU-kommissionen presenterar förslag om bistånd kopplats till coronapandemin.

Klimatkeynesianism efter pandemin – hur gör vi omställningen rättvis och populär?

10/3 Stimulansåtgärder efter pandemin kommer prägla den ekonomiska politiken kommande år och forma kursen för Sveriges klimatomställning. Övergången till fossilfrihet måste bli socialt rättvist och politiskt genomförbart i hela landet. Katalys arrangerar panelsamtal.

Hur gick det för svensk livsmedelsindustri 2020 och vilka trender kommer forma?

9/3 Livsmedelsföretagens digitala seminarium tillsammans med samhällsanalytikerna på United Minds summeras 2020 och blickar in i framtiden för den svenska livsmedelsindustrin.

Humanitärt perspektiv på Sveriges krisberedskapssystem

9/3 Röda Korset har dragit slutsatser av coronapandemin och lanserar rapporten ”Människan i krisen – ett humanitärt perspektiv på Sveriges krisberedskapssystem” vid ett digitalt seminarium.

Högerfront mot public service

10/3 Tankesmedjan Tiden arrangerar ett digitalt seminarium om en ny rapport, Högerfront mot public service, som handlar om varför M, SD och KD är kritiska till public service, trots att deras väljare har högt förtroende för SVT och Sveriges Radio.

Staten behöver ge en officiell ursäkt till dem som bott på institution

10/3 DHR och FUB tillsammans med Liberalerna arrangerar ett digitalt riksdagsseminarium om varför staten behöver ge alla som placerades på Vipeholmsanstalten och andra institutioner för personer med funktionsnedsättning en offentlig ursäkt.

Ekofascism – hur möter miljö- och klimatrörelsen hotet från högerextremismen?

10/3 Vad är ekofascism? Hur möter klimat- och miljörörelsen påverkanskampanjer från rasistiska och högerextrema rörelser? Hur ser vi till att införliva klimaträttvisa och antirasistiska perspektiv i allt vårt arbete? Färnebo folkhögskola med flera arrangerar ett webbseminarium.

Så påverkar svensk export klimatet

11/3 Svenskt Näringsliv arrangerar ett digitalt seminarium om hur klimatet påverkar svensk export. Näringsminister Ibrahim Baylan (S), Jessica Rosencrantz (M), Lorentz Tovatt (MP) och Rickard Nordin (C) medverkar.

Luftkvalitet, trängselskatter och barns hälsa

11/3 SNS arrangerar ett digitalt seminarium om luftkvalitet, trängselskatter och barns hälsa. Nationalekonomerna Peter Nilsson och Jenny Jans undersöker i en rapport hur barn påverkas kortsiktigt och långsiktigt av bland annat implementeringen av trängselskatter i Stockholm.

Dag för terroroffer

11/3 I dag uppmärksammas Europeisk minnesdag för terrorismens offer.

Syntolkningsdagen

12/3 Denna dag uppmärksammas Nationella syntolkningsdagen.

Dag mot cybercensur

12/3 I dag är det Internationella dagen mot cybercensur.