Radar · Miljö

Ökat våld mot barn i klimatkrisens spår

En ung flicka vadar igenom översvämningarna som drabbade Beira, Mocambique, 2019.

Översvämningar, torka och missväxt tvingar barn ut i arbete för att leta försörjning och det gör att löper större riska att utsättas för våld och övergrepp. Det skriver Barnfonden i en ny rapport och menar att barns särskilda utsatthet måste få ett större fokus.

Höjda havsnivåer och stigande temperaturer leder till översvämningar, torka och ökad hunger. Ju mer miljön drabbas, desto större risk för världens barn att också utsättas för våld. Familjer tvingas ge sig av från sina hem när de inte längre kan odla, eller när betesmarkerna torkar. När ekonomin kraschar för redan fattiga familjer tas barnen ur skolan eller gifts bort i unga år för att familjen ska slippa försörja dem. Flickor som måste gå långt för att hämta vatten eller ved riskerar i större utsträckning att utsättas för övergrepp, enligt en ny rapport av Barnfonden.

Barn drabbas av chock vid katastrofer

En miljard barn mellan 2 och 17 år drabbas varje år av fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, enligt Världshälsoorganisationen (2020). Coronapandemin har också ökat på stressen för vårdnadshavares och barns säkerhet. Barnfonden konstaterar att de problem som kommer med miljöförstöring och klimatförändringar är allvarliga och akuta. Många barn drabbas av en chock vid katastrofer på grund av psykisk, fysisk och social sårbarhet, enligt rapporten.

”Alltför få pratar om dessa två teman tillsammans. För oss som dagligen möter och arbetar med barn och familjer som lever i extrem utsatthet och i områden som drabbas hårt av klimatförändringarna så är sambandet mellan klimatförändringarnas effekter och våld mot barn en vanlig observation”, säger Martina Hibell, generalsekreterare för Barnfonden.

I snitt har 26,4 miljoner människor om året tvingats fly från sina hem på grund klimatförändringar, rapporterar Euronews.

Enligt Internationella organisationen för migrations (IOM) beräkningar kommer det år 2050 att finnas 200 miljoner miljöflyktingar som har tvingats bort från sina hem permanent eller tillfälligt.

Läs mer om Klimatflyktingar – en grupp som inte ”finns”

Läs mer om Klimatflyktingar nekas skydd