Radar · Migration

Minst 20 migranter döda efter att ha tvingats överbord överfull båt

Migranter från Etiopien går ombord på en fiskebåt utanför staden Obock i Djibouti, i hopp om att så småningom nå Saudiarabien.

Minst 20 personer drunknade utanför Djibouti tidigare i veckan efter att människosmugglare tvingat dem överbord från en överfull båt. Det är den tredje gången en liknande händelse inträffar på sex månader.

”Onsdagens tragedi är ytterligare ett bevis på att brottslingar fortsätter att exploatera människor som är desperata för att förbättra sina liv för vinst oavsett konsekvenser”, säger IOM:s Djiboutichef Stephanie Daviot i ett uttalande.

Överlevande från båten uppgav för FN:s flyktingorgan IOM att det fanns omkring 200 personer ombord på båten och att omkring 80 av dem tvingades av från båten efter cirka 30 minuters färd.

Varje år tar sig tiotusentals migranter från Djibouti till Jemen för att sedan bege sig vidare mot Gulfländerna i jakt på jobb. Och det är inte första gången som något liknande tragedier inträffar. I oktober omkom minst 50 migranter i två liknande händelser.

”Smugglare och människohandlare måste åtalas för sina brott, och nya migrationsvägar inrättas för att människor ska kunna söka arbetstillfällen utomlands på ett säkert, lagligt och värdigt sätt”, säger Stephanie Daviot i uttalandet.

Många av migranterna som når Jemen blir strandade och utnyttjade där, uppger IOM. FN-organet befarar att lättnader i coronarestriktioner kommer att göra att fler kommer att försöka göra överfarten i år jämfört med förra året.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV