Glöd · Ledare

Liberalerna kör i diket

I onsdags röstade riksdagen för ett lagförslag om att rektorer ska få avgöra att skolor ska ge betyg från fjärde klass. Man röstade för det, trots att det motsades både av lärarna (läs remissvaren från de båda facken), vetenskapen (läs remissvaren från de tre universitet uttalar sig) och barnombudsmannen. Enda anledningen till att det här förslaget passerade riksdagen, eller över huvud taget lades fram, var att Liberalerna krävde det i förhandlingarna om januariavtalet.

Nu är det passerat och nu har Liberalernas partistyrelse meddelat att man vill att Liberalerna ska lämna samarbetet efter budgetförhandlingarna i höst. Istället tänker man sig att samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna om en borgerlig regering.

Tidigt i sin debattartikel beskriver man sin historia så här: ”Vi har gått i främsta ledet för demokrati, jämställdhet och för ett fritt näringsliv. Vi har kämpat för sociala reformer utan socialism och varit en röst för de ingen annan talar för.”

Det här året har man tagit kamp för att människor som bedömts ha asylskäl som barn ska kunna kastas ut på artonårsdagen, om ni minns så är det där Nyamko Sabuni började diskussionen om att lämna januariavtalet, och man har fått igenom skolpolitik som bara önskas av vissa rika friskolekoncerners ägare (till exempel Engelska skolan). Nästa kamp är alltså för att få till stånd en regering som i varje känsligt läge kommer tvingas få stöd av SD för att få igenom sin politik. 

Vi kan väl tänka oss att de framtida sociala reformerna handlar om hårdare medborgarskapskrav och fler utvisningar. Att kampen för jämställdhet kommer handla om fler tvingande gynundersökningar för barn från vissa områden. Men jag förstår inte, vems röst är det de tänker sig att de ska tala för?

Det finns ju inte direkt ett underskott på partier som ställer högre krav på migranter, kräver hårdare tag mot kriminella, sätter företag och riskkapital före barnens bästa eller tror att klimatpolitik är att bygga nya dyra kärnkraftverk. Inte heller finns det någon större brist på partier som arbetar för att begränsa människors rörlighet och hindra migranter från att komma hit.

Liberaler? Pyttsan.

Läkare utan gränsers orubbliga kamp för alla världens människor.

Patent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV