Sedan beslutet i februari att förbjuda all jakt på varg i Spanien har debatten varit häftig mellan naturvårdare och boskapsuppfödare. Ett krig mot boskapsuppfödarna, menar deras representanter, medan andra menar att beslutet om skydd var nödvändigt.
I början av februari togs beslutet att jakt på varg ska bli förbjuden i hela Spanien. Tidigare var den tillåten norr om floden Duero, där också majoriteten av alla vargar återfinns. Nu kommer vargen istället att inkluderas i listan över speciellt skydd för vilda arter i landet, något som har rört upp många känslor och skapat en infekterad debatt.
– Miljöministeriet har förklarat totalt krig mot boskapsuppfödare, säger Aurelio Pérez från bondeföreningen Coag i Castilla y León till The Guardian, och fortsätter:
– Det kommer att leda till att boskapsuppfödningen slutar här. I stora delar av Castilla y León finns det just nu färre invånare än i Amazonas, färre än åtta personer per kvadratkilometer.
Viktig för biodiversiteten
Den spanska vargexperten och etologen David Nieto Macein, som Syre tidigare intervjuat, menar att det argumentet är absurt och att det istället handlar om ett nödvändigt beslut för att skydda en art.
– Vargen är en hotad art och vi är många som vill att den rödlistas, vilket är en starkare form av skydd än den lista över speciellt skydd som den nu kommer att inkluderas i. Men det finns många som är emot vargen här, vilket är galenskap, för vargen är viktig för biodiversiteten, säger han till Syre.
Det som många boskapsuppfödare hävdar är att vargen är ett för stort hot mot deras djur. Bondeföreningen Coag hävdar att vargar dödar cirka 15 000 djur per år till en kostnad av 5,5 miljoner euro.
Men David Nieto Macein menar att det argumentet inte håller, då det finns över 24 miljoner av olika typer av boskapsdjur i Spanien.
– Det handlar om 0,04 procent av alla djur som skadas. Dessutom, när man tillåter jakt så förstörs varggruppernas struktur och då får du ensamvargar som söker föda bland tamdjur istället för vilda djur. Så när du jagar ökar du problemen med skador.
"Måste anpassa sig till naturen"
Det är fullt möjligt för varg och djuruppfödare att samexistera, menar han.
– Det de behöver göra är att använda sig av förebyggande åtgärder. Använda sig av vakthundar till exempel, eller att stänga in djuren under natten. Många har vant sig vid att använda uppfödningsmetoder som kräver lite ansträngning. Men man kan inte lämna djuren i bergen och tro att naturen ska anpassa sig efter deras företag, för det är företag. Det är de som måste anpassa sig till naturen, säger David.
Han menar att ett av problemen är att många av djurägarna håller sig med stora grupper djur eftersom det är det som EU-systemet gynnar rent ekonomiskt.
Idag uppskattas det finnas 297 varggrupper i Spanien. Exakt hur många individer som finns i varje grupp vet man inte. Den officiella uppskattningen är 8-9 i varje grupp. David menar att det snarare borde röra sig om 4 i varje.
– De har dubblat siffran för att kunna säga att det finns massor av vargar och att jakten inte är ett problem.
Viss jakt kan fortsätta
Rent praktiskt kommer det nya beslutet att innebära ett stopp på det mesta av jakten. Men myndigheterna kommer fortfarande kunna besluta om jakt på enskilda individer – om det finns återkommande problem med attacker på djur som inte har kunnat lösas på andra sätt. Men om detta kommer att tillämpas på ett bra sätt i praktiken återstår att se.
– Söder om floden Duero är jakten förbjuden och vargen är rödlistad, men det förekommer ändå att de jagar individer där. Tyvärr så finns det starka lobbygrupper mot vargen och det hela är en politisk fråga. Politikerna vill ha rösterna från landsbygden och då ser de till att jakten fortsätter.
Ytterst så handlar det om en djupt rotad kulturell fråga, menar David.
– Det absurda är att det inte finns någon annan djurart som skulle få jagas om det bara fanns cirka 1200 – 1500 individer kvar. Det är bara vargen som är i den situationen. Det finns en rädsla och ett starkt hat mot vargen, ett kulturellt hat, konstaterar han.