Radar · Utrikes

”Burkaförbud” och palmolje-öppning mot seger

Heltäckande slöja kopplas samman med extremism på förbudssidans affischer.

Ett maskeringsstopp, i debatten kallat ”burkaförbud”, och ett avtal som gynnar palmolje-import går mot seger i helgens folkomröstningar i Schweiz.
Enligt mediebolaget SRF:s prognoser ser det ut som att schweiziska folket sagt ja i båda fallen.

Den tänkta maskeringslag som omröstningen gäller nämner inga religioner, men ja-sidans affischer pryds av en kvinna i svart niqab, med hotfull blick, och texten: ”Stoppa extremism.”

De som säger nej till förbudsförslaget har ett budskap som lyder: ”Nej till en absurd, oanvändbar och islamofobisk anti-burkalag.”

Och trots det högljudda tonläget är bägge sidor överens om en sak ‒ heltäckande slöjor är extremt sällsynta i alpnationen.

Ines El-Shikh från den muslimska feministgruppen Les Foulards Violets menar att förbudsivrarna försöker skapa bilden av ett problem som inte existerar.

– Det finns bara 30 kvinnor som bär burka i Schweiz, säger hon.

– När ett problem finns hanterar vi det innan det växer sig stort, replikerar ja-sidans talesperson Jean-Luc Addor, från det högerpopulistiska partiet SVP.

En annan av folkomröstningarna gäller ett handelsavtal med Indonesien, som även de andra Efta-länderna Island, Norge och Liechtenstein skrev under 2018. Även i det fallet verkar schweiziska folket ge sitt godkännande.

Kritikerna har fokuserat på att avtalet innebär sänkta tullar för den omstridda palmoljan, vars odlingar drabbar regnskogar och bland annat orangutanger i Asien.