Radar · Utrikes

Bidenorder ska göra det lättare att rösta

USA:s president Joe Biden vill göra det lättare att rösta.

Sedan Donald Trump förlorade USA:s presidentval i november 2020 har republikanska politiker runt om i landet försökt begränsa rösträtten. Nu svarar Joe Biden med en presidentorder.

Under 2021 har över 250 förslag som gör det svårare att rösta introducerats i totalt 43 delstater, uppger Vita huset med hänvisning till siffror från tankesmedjan Brennan Center för Justice.

Det är mer än sju gånger så många sådana förslag som under samma tidsperiod förra året.

Som svar kommer valets segrare, den nye presidenten Biden, under söndagen att underteckna ett presidentdekret som ska göra det lättare att rösta.

– Vår nation bevittnade precis en makalös attack på Kapitolium. Och vi är mitt i en ström av nya aggressiva attacker på rösträtten, säger en talesperson för Vita huset.

Som presidenten uttrycker det i dekretet: det är vår plikt att se till att det är enkelt och okomplicerat att registrera sig för att rösta, och att avlägga sin röst, för alla som är berättigade att göra det.

Blodiga söndagen

Presidentordern presenteras på ett symboltungt datum. Den 7 mars är årsdagen för ”blodiga söndagen” i Selma, i sydstaten Alabama, då polis 1965 gick till attack mot medborgarrättsaktivister som protesterade mot lagstiftning som gjorde det svårare för svarta att rösta.

Dekretet kommer enligt Vita huset att ge federala myndigheter i uppdrag att hjälpa delstaterna registrera väljare samt förbättra tillgången till valinformation. Det ska också bli lättare för amerikaner utomlands att rösta.

Politisk dragkamp

Rösträttsfrågor är sedan lång tid en pågående dragkamp i USA:s inrikespolitik. Högre valdeltagande missgynnar normalt Republikanerna, som anklagas för att försöka försvåra för framför allt de minoritetsväljare som i högre utsträckning röstar på Demokratiska partiet.

Trumps valförlust har emellertid inte bara resulterat i förslag som försvårar röstande. Hittills under 2021 har också fler än 700 förslag för att underlätta tillgång till valurnorna lagts fram på delstatsnivå, enligt Brennan Center for Justice.