Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Trots lovande toppmöte – världen på väg att bomma Parisavtalet

USA:s president Joe Biden under det klimattoppmöte han anordnade den 22 och 23 april.

”Vi kommer att fixa det här”. Med de orden avslutade Joe Biden toppmötet Climate summit som hyllats som en efterlängtad ljuspunkt i kampen mot klimatkrisen. Men ska världen klara Parisavtalets mål krävs inte bara att löftena hålls, de måste också skärpas, enligt en ny analys av tankesmedjan Climate action tracker.

Att USA ämnar kapa sina utsläpp med 50 procent till 2030, var den kanske tyngsta nyheten under det klimattoppmöte som gick av stapeln den 22 och 23 april. Att klimatminister Per Bolund beskrev sitt deltagande som att Sverige fick sätta tonen under den andra dagen blev den kanske mest bisarra.

Läs mer: Bolund kritiseras för skryt om klimatmöte

Men när mötet nu summerats av den ansedda tankesmedjan Climate action tracker, är det inte enskilda löften eller fina ord som stått i centrum, utan vad alla klimatlöften från september till och med mötet kokat ned till för klimatet. 0,2 graders mindre uppvärmning, enligt tankesmedjan som i en ny rapport skriver att vi nu är på väg mot 2,4 graders uppvärmning, jämfört med förindustriella nivåer. Det vill säga ett steg framåt. Men fortfarande långt ifrån att räcka till att knuffa ned temperaturökningen till Parisavtalets mål om att hålla uppvärmningen under 2 grader och sträva mot 1,5 grader.

Ännu längre från målen hamnar vi om enbart beslutade policies plockas in i beräkningen. Då är världen plötsligt på väg mot en planet vars atmosfär är 2,9 grader varmare, enligt Climate action tracker.

Utsläppen måste minska snabbt

Siffror som beskriver ett varmare klimat som förutom att kasta miljontals människor i fattigdom och utradera varmvattenkorallerna från planetens hav, kan förvandla klimatsystemet till ett självspelande piano. Det när så kallade tipping points utlöses, genom att uppvärmningen exempelvis får permafrosten att smälta i allt snabbare takt, vilket får växthusgaser som tidigare varit bundna i marken att släppas ut och ytterligare spä på den eskalerande uppvärmningen.

Niklas Höhne, som är en av forskarna bakom rapporten från Climate action tracker beskriver ändå utvecklingen mot nettonollutsläpp av växthusgaser som ostoppbar – på sikt. Det då de långsiktiga intentionerna är goda. Men påpekar samtidigt att utsläppen måste kapas på kort sikt.

– Enbart om regeringar skiftar till ett nödläge, föreslår och implementerar mer kortsiktiga åtgärder, kan de globala utsläppen fortfarande halveras de närmsta tio åren, vilket är vad som krävs för att klara Parisavtalet, säger han till BBC.

Trots det kristallklara budskapet från forskarna, att desto tidigare kurvan kan vändas nedåt, desto större möjligheter att klara Parisavtalet – fortsätter flera länder att investera i nya kolkraftverk. Däribland Kina. Landet gav inte heller något besked på Climate summit om när de ämnar att sluta finansiera nya kolkraftverk. Det gjorde däremot Sydkorea. Ett beslut som hyllats som ett av de viktigaste under mötet.

Enligt IPCC innebär en global temperaturhöjning på 1,5-2 grader att riskerna för att tipping points överskrids är begränsade. Enskilda forskare varnar för att riskerna kan vara betydande redan inom det spannet. 

Läs mer: Då kan upphettningen klinga av, Syre 3 februari 2021

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV