Radar · Miljö

”Ni måste köpa in rättvist”

I en debattartikel kräver 17 fackförbund och organisationer att den offentliga konsumtionen ska värna mänskliga rättigheter och driva på omställningen till en hållbar värld.

Politiker och offentliga arbetsgivare bör säkerställa ansvarsfulla inköp genom göra det ”glasklart” i Lagen om offentlig upphandling, LOU, att användningen av skattemedel inte leder till kränkningar av mänskliga rättigheter och barnarbete. Det kräver representanter för 17 fackförbund och organisationer.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver representanter för 17 fackförbund och organisationer att Sveriges åtaganden vad gäller mänskliga rättigheter och FN:s globala mål behöver omsättas i en hållbar offentlig upphandling, i en värld där hungern i världen ökat.

Något de menar går i tvärs emot det åtagande som världens länder gjorde för fem år sedan. Enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling ska fattigdom och hunger avskaffas till år 2030.

Varje dag serveras tre miljoner måltider i vård, skola och omsorg, 800 000 anställda drar på sig arbetskläder och 1,6 miljoner använder datorer och mobiler."

I artikel hänvisas till en ny undersökning Sifo som visar att ”åtta av tio svenskar tycker att myndigheter ska ställa hållbarhetskrav vid inköp från länder med utbredd fattigdom för att inte påverka mänskliga rättigheter negativt”.

Undersökningen visar 85 procent av borgerliga partiernas sympatisörer svarar ja på frågan om myndigheter ska ställa hållbarhetskrav vid inköp från länder med utbredd fattigdom för att inte påverka mänskliga rättigheter negativt. Hos de rödgröna är 91 procent och hos SD:s sympatisörer 63 procent.

Debattörerna vill se följande förändringar:

1. Gör det glasklart i lagstiftning (LOU) och upphandlingspolicyer att användningen av skattemedel inte ska leda till kränkningar av mänskliga rättigheter och barnarbete. Odlare av högriskprodukter som kaffe, kakao, bananer och bomull ska tjäna så mycket att det, även vid fallande världsmarknadspriser, täcker produktionskostnaden.

2. Se till att det nya EU-regelverk om företags ansvar för mänskliga rättigheter, inklusive internationell arbetsrätt (ILO), och miljö som är på gång, slår fast att företag som genomför sin riskanalys och riskhantering premieras i den offentliga upphandlingen. Ett resursnav bör inrättas för uppföljning av och stöd till arbetet med hållbara leverantörskedjor.

3. Säkerställ att upphandlare har tillräckliga resurser att följa upp hållbarhetskrav. Brister i uppföljning främjar oseriösa företag som med dumpade priser konkurrerar ut ansvarstagande leverantörer.

4. Se till att den nya upphandlingsstatistiken, med fokus på hållbarhet, även omfattar uppföljning av ställda hållbarhetskrav.

I en debattartikel kräver 17 fackförbund och organisationer att den offentliga konsumtionen ska värna mänskliga rättigheter och driva på omställningen till en hållbar värld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV