Radar · Utrikes

Krav om straff mot två EU-parlamentariker för rasistiskt utspel mot romer

EU-parlamentarikerna Angel Dzhambazki och Maria Bizotto får skarp kritik från den parlamentariska och tvärpolitiska gruppen Ardi för att ha uttryckt sig rasistiskt och hatiskt mot den romska befolkningen.

Hatiska kommentarer om den romska befolkningen, yttrat av två ledamöter i EU-parlamentet, har fått starka reaktioner från flera andra ledamöter. Parlamentets grupp för antirasism och mångfald, där svenske Evin Incir (S) sitter med som medordförande, kräver att ledamöterna straffas för att ha uttryckt sig rasistiskt.

Det rör sig om Angel Dzhambazki och Maria Bizotto, som ni kritiseras skarp för att ha uttalat sig rasistiskt i EU-parlamentet. Båda har sin politiska hemvist långt ut på högerkanten, Dzhambazki i Bulgarian national movement och Bizotto i italienska Lega Nord.

Kommentarerna yttrades i samband med en debatt om EU-kommissionens nya rekommendation för inkludering och integrering av den romska befolkningen, något som Syre tidigare har skrivit om. Debatten hölls i EU-parlamentet den 20 maj.

Maria Bizotto var först ut av de båda ledamöterna och inledde sitt anförande med att säga att de skattemedel som riktats mot att integrera den romska befolkningen i det italienska samhället har varit bortkastade. Detta eftersom den romska befolkningen, enligt Maria Bizotto, ”inte vill integreras”.

Hon fortsatte sedan med att säga att romerna ligger bakom massvis av problem i landet samt att parlamentets ledamöter, om de misstrodde henne, själva kunde höra sig för bland italienska medborgare som ”har oturen att bo närheten av romska bosättningar”.

Mördare och våldtäktsmän

När det sedan var dags för Angel Dzhambazki anförande skruvades tonlägget upp ordentligt. Han menade att kommissionen var helt fel ute i sin inriktning om ”rättigheter, rättigheter, rättigheter”.

Istället borde man tala om skyldigheter, menade Angel Dzhambazki, och radade upp en lång lista som han relaterade till den romska befolkningen.

”Skyldigheten om att inte begå brott, om att inte stjäla, inte döda äldre människor, inte våldta äldre kvinnor”, sa han.

Krav om straff för ledamöterna

Reaktionerna mot Angel Dzhambazki och Maria Bizotto har varit starka sedan debatten. Det har bland annat resulterat i en skrivelse till EU-parlamentets ordförande, David Sassoli, från den tvärpolitiska parlamentsgruppen Ardi. Bland gruppens fyra medordföranden syns Socialdemokraternas Evin Incir.

Evin Incir (S), ledamot i EU-parlamentet och medordförande i den tvärpolitiska gruppen Ardi
Evin Incir (S), ledamot i EU-parlamentet och medordförande i den tvärpolitiska gruppen Ardi. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

I skrivelsen framför man att det inte är första gången som Angel Dzhambazkis och Maria Bizottos retorik i EU-parlamentet präglas av hat, ”hate speech” som man uttrycker det, och att det riktas mot romer, migranter och hbtqi-samhället. Man menar också att det skadar EU-parlamentets rykte.

”Vi anser att de senaste exemplen, visat genom ovannämnda citat, det vill säga att kalla en hel etnisk grupp för våldtäktsmän, mördare och brottslingar, och förneka dem deras rättigheter till medborgarskap i våra medlemsstater, varken bidrar till goda parlamentariska diskussioner eller rättfärdigas av yttrandefriheten”, skriver Ardi i sitt brev.

Nu kräver gruppen att EU-parlamentet riktar sanktioner mot Angel Dzhambazki och Maria Bizotto för att markera att rasistiska uttalanden inte tolereras. Det skulle exempelvis kunna handla om att ledamöterna stängs av från parlamentet i upp till 30 dagar eller att de förlorar en viss del av sin ersättning.

Läs även: Bah Kuhnke vill se hårdare tag mot länder som struntar i romers utsatthet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV