Radar · Morgonkollen

Högerpopulist i knapp ledning i Peru

Presidentkandidaten Keiko Fujimori efter det att hon själv röstat i Lima på söndagen.

Vem blir Perus president? Högerpopulisten Keiko Fujimori leder knappt över den vänsterradikale uppstickaren Pedro Castillo när röster från 42 procent av vallokalerna har räknats.

Uppdaterad: 08:02

Fujimori har i nuläget 52,9 procent av rösterna. Men läget kan komma att ändras snabbt: Valsedlarna från många områden på landsbygden har ännu inte räknats och där är Castillo stark, enligt en företrädare för landets valmyndighet.

Strejkledare eller populist?

Keiko Fujimori, dotter till den auktoritäre och korruptionsdömde expresidenten Alberto Fujimori, står ekonomiskt sett för en fortsättning på den marknadsliberala politik som länge dominerat i Peru.

Fackföreningsmannen och läraren Pedro Castillo, en politisk nykomling från landsbygden, lovar i stället nationalisering av viktiga industrier, höjda skatter och ökad statlig reglering av ekonomin. Han leder det marxist-leninistiska partiet Fria Peru och blev allmänt känd när han ledde en strejk för lärare 2017. Fujimori har försökt utmåla honom som ett kommunistiskt hot medan Castillo lyft fram Fujimorifamiljens skandaltyngda historia.

Keiko Fujimori är själv under utredning misstänkt för att ha tagit emot illegala kampanjmedel. Hon leder det socialkonservativa partiet Folklig styrka.

Vänsterpolitikern och presidentkandidaten Pedro Castillo talar till anhängare i Tacabamba i Peru
Vänsterpolitikern och presidentkandidaten Pedro Castillo talar till anhängare i Tacabamba i Peru. Foto: Martin Mejia/AP/TT

Presidentkarusell

Valets segrare ersätter Francisco Sagasti som varit tillförordnad president sedan i november.

Den senaste folkvalde presidenten i Peru var Pedro Pablo Kuczynski som tillträdde 2018, men tvingades avgå två år senare på grund av korruptionsanklagelser. Hans efterträdare Martín Vizcarra avsattes genom riksrätt på grund av anklagelser om mutbrott. Då tog talman Manuel Merino över som interimspresident, men även han tvingades bort i svallvågorna av de protester som riksrätten mot Vizcarra utlöste.

Fakta: Peru

Perus har drygt 32,5 miljoner invånare (2019). Huvudstaden heter Lima.
Landet är en republik. Allmänna val hålls vart femte år.
Landets ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och i städernas slumområden ofta lever i självhushåll och försörjer sig i den stora informella sektorn.
Perus historia är brutal, även i närtid. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talen.
Expresidenten Alberto Fujimori avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och människorättsbrott efter sitt auktoritära styre på 1990-talet.
Källor: UI/Landguiden, Sweden Abroad