Radar · Morgonkollen

Efter kriget: Palestinsk maktstrid tilltar

Partiet Fatahs gula flaggor syns vaja i Gaza stad under en minnesstund för den framlidne palestinska ledaren Yassir Arafat.

Vem ska representera palestinierna? Frågan är glödhet efter de blodiga striderna i maj mellan Hamas och Israel. ”Det blir tydligare för varje dag att president Mahmoud Abbas saknar legitimitet”, säger Mellanösternexperten Lucia Ardovini.

”Maktens knähund – ut med dig!”

Ropen hörs skalla från den heliga al-Aqsamoskén i Jerusalem. Inne i den pelarprydda salen har en mufti som utsetts av den Fatah-kontrollerade palestinska myndigheten precis inlett fredagsbönen.

Det går inte hem bland moskéns besökare. De senaste veckorna har protester till stöd för Hamasstyrda Gaza hållits utanför moskén, något bland andra nyhetsbyrån AP har rapporterat om.

Det är tydligt att krigföringen i maj mellan den terrorstämplade rörelsen Hamas och Israel har påverkat den palestinska opinionen. Det gör sannolikt att den palestinska myndighetens president, Fatahledaren Mahmoud Abbas, sover dåligt om natten.

– Den palestinska myndighetens problem har sakta vuxit fram under nästan 20 års tid men nått en kulmen nu, konstaterar Lucia Ardovini, Mellanösternforskare vid Utrikespolitiska institutet.

Problemet hon pratar om är att den palestinska myndighetens inflytande och popularitet, och därigenom Fatahs, tycks minska.

Många som deltagit i den senaste tidens demonstrationer är unga, som denna kvinna som demonstrerade i bostadsområdet Sheikh Jarrah i östra Jerusalem tidigare i maj
Många som deltagit i den senaste tidens demonstrationer är unga, som denna kvinna som demonstrerade i bostadsområdet Sheikh Jarrah i östra Jerusalem tidigare i maj. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Unga bakom missnöjet

Under striderna i maj protesterade många av de palestinier som bor på Västbanken i solidaritet med Hamasstyrda Gaza, och mot Fatah.

Det sågs inte med blida ögon av partiet. Flera av de studenter som deltog har frihetsberövats och anklagats för bland annat uppvigling samt att ha ”förolämpat symboliskt viktiga ledare”, rapporterar nyhetskanalen al-Jazira.

– Det blir tydligare för varje dag att president Mahmoud Abbas saknar legitimitet. Som alltid när makten är hotad så sker den här typen av frihetsberövanden. De har inte råd med intern opposition i det här läget, fortsätter Lucia Ardovini.

Hon berättar att många av dem som protesterat på Västbanken och i östra Jerusalem till stöd för Gazas befolkning är unga människor.

– De är allt för unga för att själva varit politiskt aktiva under andra intifadan (2000–2005), de är trötta på politikerna som år efter år inte lyckas göra något för att förbättra situationen. Politikerna upplevs rentav som nöjda med sakernas tillstånd.

Val uppskjutna – i 15 år

En annan faktor som får missnöjet mot president Mahmoud Abbas att svälla är det faktum att palestinierna inte tillåtits rösta på över 15 år. En dryg vecka innan stridigheterna bröt ut mellan Israel och Hamas sköt Abbas upp valet ännu en gång

– Abbas sitter på övertid. Till slut innebär avsaknad av val ett förtroendeproblem för en sittande politiker, säger Lucia Ardovini.

Valet sköts upp med hänvisning till bland annat situationen i bostadsområdet Sheikh Jarrah i östra Jerusalem, något hon anser var ett svepskäl.

– Avhysningarna i östra Jerusalem hade pågått länge. Det verkliga skälet är att Fatah är kraftigt försvagat just nu.

En ny rörelse?

Missnöjet med Fatah innebär dock inte nödvändigtvis att dess politiska motståndare Hamas flyttar fram sina positioner.

– Missnöjet gäller både Fatah och Hamas. Om det skulle vara val idag så tror jag att de skulle visa sig ungefär lika populära, eller ska jag säga impopulära. Problemet är att palestinierna inte riktigt har några politiska alternativ.

TT: Tror du att det kommer att bildas nya partier eller rörelser i framtiden?

– Det är inte omöjligt. Många av de unga palestinier som synts på sociala medier under den senaste konflikten nådde ut till en bred internationell publik. Om en ny politisk rörelse ska komma någonstans ifrån så tror jag att är det från den gruppen, säger Ardovini.

Fakta: Hamas och Fatah

• Palestinska myndigheten etablerades efter Osloavtalet 1993. Enligt avtalet ska denna agera som palestiniernas företrädare och ha viss administrativ kontroll över Gazaremsan och Västbanken.

• Det första palestinska parlamentsvalet efter Osloavtalet hölls 1996, då vann partiet Fatah. Partiet var en fraktion ur den palestinska paraplyorganisationen PLO, som tillsammans med Israel undertecknade Osloavtalet.

• Nästkommande val ägde inte rum förrän 2006, då fick Hamas flest röster. Men den islamistiska organisationen mötte snabbt internationellt motstånd och för att lösa den diplomatiskt och ekonomiskt svåra situationen bildade man i början av 2007 en samregering tillsammans med Fatah. Den nya lösningen blev dock kortvarig.

• Spänningar i Gaza ledde senare samma år till öppen strid mellan Fatah och Hamas vilket slutade i en administrativ uppdelning av territorierna – Hamas tog kontroll över Gaza och Fatah över Västbanken.

• Sedan dess har de två parterna vid flera tillfällen försökt hitta en gemensam väg framåt utan att lyckas. Det senaste försöket till samtal hölls i Kairo i februari 2021.

Källa: Landguiden/UI

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV