Radar · Arbetskritik

”Moderna slavar” på Zalandos lager – anställda ryter ifrån och kräver eget kollektivavtal

Larm om allvarliga missförhållanden på Zalando.

Lagerarbetare på e-handelsjätten Zalando vittnar om outhärdliga arbetsvillkor – och kräver nu ett eget kollektivavtal.

Den 3 juli gick 15 anställda på Zalando ut i Expressen och berättade om vardagen som arbetare på företaget. De kallar situationen för ett ”modernt slaveri” och ”den nysvenska modellen”.

Arbetarna vittnar bland annat om att de ”inte får sitta och vila benen” och att de straffas med ännu tyngre arbete om de skadas. Samt att de riskerar uppsägning om de säger ifrån.

I Brunna i Norra Stockholm öppnade Zalando ett lager 2017. Det är Ingram Micro Nordic Services AB som anställer personal, främst för att plocka och packa.

Redan 2019 började arbetare larma om mycket dåliga arbetsförhållanden i en artikel i Aftonbladet, och strax efter att texten publicerades startades fackklubben ZADS, Zalandoarbetares driftsektion, inom fackföreningen SAC Syndikalisterna.

Men trots den uppmärksammade artikeln för två år sedan har inte arbetsförhållandena blivit bättre, utvecklingen har snarare gått åt fel håll. Under tiden har ZADS försvarat fyra avsked av fackligt aktiva som de menar saknat saklig grund.

Tackade nej till eget kollektivavtal

Med hänvisning till kollektivavtalet har bolaget inte valt att vidta några åtgärder som arbetarna krävt. Därför lade ZADS fram ett eget kollektivavtal i maj. Men efter att bolaget tackade nej till avtalet uppges trakasserierna ha eskalerat.

”Jag har varit sjukskriven tre gånger på fyra veckor. När jag frågat om att få träffa en psykolog på företagshälsovården säger min chef att han inte tänker hjälpa mig så länge jag är med i facket. Efter en avslutad förhandling kom min chef fram till mig. På förhandlingen hade vi lyft arbetsmiljöproblem och lagt fram ett förslag på kollektivavtal. Han sa till mig att jag inte kommer vara kvar på arbetsplatsen om två månader,” säger Tushar Miaji, anställd på Zalandos lager.

De anställda vill bland annat få möjlighet till fackliga möten på arbetstid, utse egna arbetsplatsombud och skyddsombud, samt att ingen ska behöva ha samtal med sin chef ensam om de inte vill, skriver ZADS i ett pressmeddelande.