Radar · Utrikes

Inget liv på Venus – men kanske på Jupiter?

Illustration av stormiga moln på Jupiter, baserade på foton från Nasaexpeditionen Juno.

Kan det finnas livsformer i Venus dimhöljda atmosfär? Den länge ställda frågan besvaras nu med ett bestämt nej. Men i stället hittar forskare lovande tecken på jätten Jupiter.

Den fascinerande tanken på liv på vår närmaste grannplanet fick ny energi förra året, då spår av fosfin uppmättes i atmosfären. Det är en gas med stark koppling till levande organismer.

Fynden har sedan visat sig vara väldigt osäkra, men fick experter på Queen’s University Belfast att titta närmare på en avgörande förutsättning – vatten.
Det finns vatten i Venus atmosfär. Men mikrobiologen John Hallsworth och hans kolleger har nu fastslagit, i rön som publicerats i Nature Astronomy, att halterna är så låga att inte ens den mest extrema mikrob skulle ha en chans.

– Halterna är mer än 100 gånger för låga. De är nästan i skalans botten, på oöverbryggbart avstånd från vad liv kräver för att klara sig, sade Hallsworth på en presskonferens nyligen.

Venus
Venus. Foto: Isas/TT

Uttrycker optimism

Men när de ändå var i gång tittade forskarna även på data som rymdsonder samlat in från andra himlakroppar – och fick träff sisådär 700 miljoner kilometer längre ut i solsystemet.

– Det finns minst ett molnlager på Jupiter där vattenkraven uppfylls, sade Chris McKay från USA:s rymdstyrelse Nasa på presskonferensen.

Han uttrycker optimism kring fyndet, men påminner samtidigt om att potentiellt liv har mycket annat att brottas med på Jupiter. Till exempel att temperaturen i de aktuella molnen är ungefär minus 40 grader.

– Detta betyder inte att det finns liv där, det betyder bara att vattentillgången inte är något problem.

Sonder planeras

Samtidigt ger forskarna inte upp hoppet om liv på Venus – för miljarder år sedan.

– Det kan ha funnits en tid då Venus var ungefär som jorden, sade McKay.

Flera sonder planeras till vår grannplanet för att om ungefär tio år börja klargöra detta.

– En av dessa kommer att flyga genom atmosfären och mäta gasspår, sade McKay enligt medier i Nordirland.

– Därmed kan vi börja ta itu med frågor som hur mycket atmosfär Venus har haft, vart den tog vägen, och vad som egentligen hände.

Fakta: Venus och Jupiter

• Venus och Jupiter är två av vårt solsystems åtta planeter. De har många likheter, men även stora olikheter.
• Venus är den näst innersta planeten och brukar ses som jordens närmaste granne. Planeten är en av de minsta, och har en atmosfär som är så vild och giftig att människan ännu inte vågat sig på att försöka skicka någon sond till ytan.
• Jupiter är den i särklass största planeten, och ligger bortom Mars från jorden sett. Även här är atmosfären oerhört vild, med gigantiska oväder. Och under den finns inte ens någon konkret ”yta”, utan gaserna tjocknar successivt till planetens vätskefyllda inre.
Källa: Nasa