Radar · Djurrätt

Hundsmugglingen når ny rekordnivå

Tullverket stoppar rekordmånga smuggelhundar.

Hundsmugglingen har nått en ny rekordnivå i Sverige. Under årets första sex månader stoppade tullen 259 hundar från att komma in i landet. Det är nästan lika många som under hela förra året, då 280 hundar stoppades.

Tullverket ser en koppling till att så många blivit sugna på att skaffa hund under pandemin.

”Den nationella marknaden kan inte förse alla som vill köpa hund så då ökar den illegala införseln av hundar”, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd i ett pressmeddelande.

Han påpekar att det är den stora efterfrågan som driver utvecklingen, och vädjar till hundköpare att vända sig till uppfödare i Sverige eller att gå via seriösa kontakter i stället för att köpa smuggelhundar.

Många av de hundar som stoppas återförs till det land de kommit ifrån, men det händer att smugglarna då gör ett nytt försök. De smuggelhundar som är sjuka avlivas av veterinär och de många avlivningarna har blivit ett arbetsmiljöproblem för tullpersonalen, som då måste närvara.

”De tycker det är oerhört påfrestande och jobbigt att vara med när veterinären avlivar hundarna, valparna är ju helt oskyldiga”, säger Håkan Hansson.