Radar · Utrikes

Haitis president mördad

Haitis president Jovenel Moise på en bild från 2018.
Haitis president Jovenel Moïse har skjutits ihjäl, enligt den tillförordnade premiärministern Claude Joseph. Vita huset kallar i ett uttalande mordet ”fasansfullt”.

UPPDATERAD | Moïse ska ha mördats i sitt hem i huvudstaden Port-au-Prince av okända gärningsmän, meddelar Claude Joseph. Attacken skedde omkring klockan ett under natten mot onsdag lokal tid, skriver nyhetssajten Juno 7.

Även Moïses hustru Martine Moïse skottskadades under attacken och får nu vård.

”Alla åtgärder vidtas för att säkerställa statens fortsatta funktion och skydda nationen”, säger den tillförordnade premiärministern, och kallar mordet på presidenten ”omänskligt och barbariskt”.

Skottlossning har hörts i den oroliga huvudstaden under natten, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Håller sig hemma"

Under de tidiga morgontimmarna tycks läget vara mer stillsamt.

– Alla håller sig hemma, det är tyst och lugnt, säger studenten Jhonson Mondesir i Port-au-Prince till TT.

På en sprakig telefonlinje betonar han att det ännu bara är morgon i Haiti, och att folk inte vet så mycket. Men alla har hört att presidenten mördats. Säkerhetsläget har varit skakigt länge, nu märks det dock i gatumiljön att oron och osäkerheten är ännu värre än vanligt.

– Normalt sett skulle försäljarna vara på marknaden, elever vara på väg till skolor och studenterna till universiteten. Men nu stannar alla hemma.

Dödliga protester

President Moïse hade sedan flera år tillbaka styrt Haiti genom dekret och landet har upprepade gånger skakats av dödliga protester med krav på hans avgång. Det senaste valet han vann ägde rum 2015–2016.

Parallellt har våldet i Haiti ökat kraftigt, med väpnade konflikter mellan rivaliserande gäng – något Moïses styre kritiserats för att inte kunna hantera.

Även en förändring av grundlagen, som var tänkt att bli föremål för en flera gånger uppskjuten folkomröstning i september, har mötts av skarp kritik från såväl oppositionen som civilsamhället, då den skulle ha stärkt presidentmakten. De senaste månaderna har Haitis gator ofta fyllts av demonstranter som krävt president Moïses avgång.

Stängd gräns

Den fattiga önationen är politiskt splittrad, står inför en humanitär kris och matbrist, och oron växer över att oroligheter ska bryta ut på bred front. Grannlandet Dominikanska republiken har stängt sin gräns mot Haiti på ön Hispaniola.

USA:s ambassad håller stängt under onsdagen, med hänvisning till rådande säkerhetsläge.

– Vi kommer att ge all den hjälp vi kan till Haitis folk och regering om det blir en utredning, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki till MSNBC.

Johnson: "Avskyvärt" mord

Psaki kallar mordet ”fasansfullt” och ”tragiskt”, och tillägger att Vita huset fortfarande samlar information om händelsen, som ska delges president Joe Biden ”inom kort”.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att mordet är ”avskyvärt”.

– Jag är chockad och bedrövad över president Moïses död, säger han, och uppmanar till lugn.

FN fördömde den 30 juni vad som beskrivs som systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna och attacker mot pressen i Haiti, och uppmanade regeringen att motarbeta spridningen av gängkriminalitet och våld.

Jovenel Moïse blev 53 år.

Fakta: Haiti

• Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens folkrikaste nation.
Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.
• Ön delades redan på 1600-talet, i en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.
• Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig, och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.
• Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010, som krävde hundratusentals liv. Efteråt hölls ett val, men resultatet ifrågasattes. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.
• Jovenel Moïse har suttit på presidentposten fram till nu, men styrt genom dekret. Folket verkar ha gett upp hoppet, och valdeltagandet har på senare år varit endast drygt 20 procent.
• Moïse mördades natten mot den 7 juli.