Glöd · Ledare

Trumps terrorister i gräddfil

Så har USA:s kongress till slut fastställt valresultatet. Joe Biden vann. Donald Trump meddelar via sin medhjälpare Dan Scavinos Twitterkonto (eftersom hans eget i skrivande stund är avstängt) att han visserligen inte alls håller med om att Joe Biden vann, men att ”there will be an orderly transition on January 20:th”.

I går sa han att han aldrig skulle ge upp. De senaste veckorna har han eldat på sina sympatisörer, uppmanat dem att komma till Washington D C när valresultatet skulle fastställas och varnat för att de inte kommer att acceptera ”stölden av valet”.

Att det skulle bli demonstrationer utanför Kapitolium var alltså väntat, men vem kunde ana att de skulle ta sig in? Klättra längs fasaderna, slå sönder inredningen, hota anställda och folkvalda, skandera ”Häng Mike Pence”? Att människor skulle dödas?

Man hade kunnat tro att Kapitolium skulle vara väl skyddat mot angrepp vilken dag som helst, och speciellt en sån här dag. Men … nej. Det fanns några vakter, men det hela verkade väldigt lamt. Trots att alla måste ha vetat att många av de här tusentals människorna inte tänkte väja för någonting..

Efter uppmaningar från flera håll att ta avstånd från våldsamheterna offentligt gjorde Trump ett framträdande, där han inte tog avstånd. Han sa att det blir så här när man stjäl ett val och att han förstod hur det kändes. Men nu var det dags att lyssna på polisen och gå hem. Och ”I love you”.

Efter många timmar, när polisens kravallstaket hade använts som tillhyggen, när fyra människor hade dött, när man hade tvingats evakuera Mike Pence och Nancy Pelosi, när folkvalda och anställda hade suttit barrikaderade på kontor och i förråd, kom militären och ett par tusen poliser till. Utegångsförbud utfärdades, mobben upplöstes. Processen med godkännande av valresultatet kunde fortsätta.

Vid det laget var det antagligen utegångsförbud som behövdes. Men hur kunde det bli så? Hur kunde poliser gå omkring, en och en, helt försynt, bland Proud boys-ockupanterna i Kapitolium? Ta selfies med dem? Fanns det sympatisörer inom polisen, eller underskattade man bara de här figurerna som ville visa sitt stöd för presidenten? Och varför sa försvarsdepartementet först nej när borgmästaren begärde hjälp av District of Columbias nationalgarde? Har det något att göra med att Trump bytte ut alla beslutsfattare där i december?

En sak är säker – om det hade varit en annan färg på dem som stormade Kapitolium hade det gått till på ett annat sätt. Om Black lives matter hade trängt sig in i Kapitolium i hundratal och hotat och förstört … nej, det hade inte hänt. Stora terroristlarmet skulle ha gått innan den första började banka på dörren.

Tänk att få ge Mike Pence en tumme upp för att han vågade följa lagen – nu får han en.

Att vi tar orättvisan för given.