Radar · Utrikes

Poliser planerade för fredlig demonstration

Polismyndigheterna manas till självrannsakan, dagen efter att den amerikanska kongressen invaderats av den avgående presidentens sympatisörer.

Hur kunde Trump-anhängare ta sig hela vägen in i Kapitolium?
Efter den våldsamma attacken kommer krav om att se över säkerheten i USA:s politiska hjärta.

Världens ögon riktas mot USA efter onsdagens våldsamma scener i Washington DC.

Många demonstranter, anhängare till den avgående presidenten Donald Trump, stormade in i parlamentsbyggnaden Kapitolium, säte för USA:s kongress. Anhängarna tog sig in genom att bland annat krossa fönsterrutor och klättra uppför byggnaden med rep.

Polisstyrkan på plats – bestående av cirka 2 000 poliser – lyckades inte stoppa demonstranterna. Nu höjs många röster: Hur kunde det ske?

"Tränade för detta"

Både demokrater och republikaner i kongressen kräver att kaoset utreds, inte minst inför den tillträdande presidenten Joe Bidens installation den 20 januari. Flera vittnar om att de på förhand hade hört av sig till ordningsmakten och uttryckt oro för att något som detta skulle kunna ske.

Kongresspolisens tidigare chef Terrance Gainer säger till Reuters att styrkorna har tränats för att hålla demonstranter borta från den stora trappa som leder upp till byggnadens entré. När de inte lyckades med det kunde inte byggnadens dörrar eller fönster försvaras, fortsätter han, och understryker att det hela måste utredas.

Washingtons borgmästare Muriel Bowser säger att det ”helt klart” var ett misslyckande att demonstranter lyckades ta sig in i kongressbyggnaden och att det krävs en granskning av förloppet.

Planerade för annat

Kongresspolisens chef Steven Sund säger att det fanns en tydlig plan för att hantera en vanlig demonstration inom yttrandefrihetens ramar.

– Missta er inte: Dessa massupplopp var inte aktiviteter som faller under det första tillägget (i konstitutionen, som garanterar yttrandefrihet i USA), det var brottsligt, upproriskt agerande, säger Sund vid en pressträff enligt amerikanska medier.

Den kongresspolis som sköt en kvinna till döds i kongressbyggnaden har tagits ur tjänst och det kommer att ske en utredning, enligt Sund.
Washingtons polischef Robert Contee säger att man agerade så snabbt som möjligt när kollegorna i kongressen kallade på förstärkning.

Han förklarar att poliser bedömde att de behövde dra sig tillbaka för att få kontroll över situationen och att det därför greps så få människor på plats.
Contee lägger till att det inte fanns några uppgifter på förhand som tydde på att kongressbyggnaden skulle invaderas.

Kontrast mot tidigare

En annan fråga, som ännu är obesvarad, är varför Nationalgardet anlände först en timme efter att demonstranterna intagit Kapitolium. Det är i regel delstaternas guvernörer som beordrar respektive nationalgarde att agera, men till syvende och sist är det presidenten som är deras överbefälhavare.

Myndigheternas beredskap och ingripande var ett helt annat än vid de senaste protesterna av motsvarande dimensioner som skakade om Washington, noterar många bedömare, medier och folkvalda demokrater.

Vid förra sommarens massprotester mot rasism och polisvåld, till följd av att den svarte mannen George Floyd dödats av polis i Minnesota, anklagades ordningsmakten i stället för övervåld och drakoniska motåtgärder.

Tusentals medlemmar av nationalgardet stod då uppradade längs med huvudstadens gator lång tid i förväg. När president Donald Trump sedan planerade att låta ta bilder på sig själv framför en kyrka med en bibel i handen i samma område tilltog protesterna, varpå han hotade med att kalla in militären.

Polisväsendet stävjade då protesterna med tårgas, batonger och ridande poliser. Hundratals människor greps och från nationalgardet hördes senare vissa medgivanden om att metoderna varit alltför våldsamma.

Vid och efter onsdagens uppståndelse har upp emot 80 personer frihetsberövats, varav merparten för att ha brutit mot utegångsförbudet.

Ministern: Kommer lagföras

USA:s tillförordnade justitieminister Jeffrey Rosen låter meddela att personer som begick brottsliga handlingar vid stormningen av kongressen kommer att lagföras. Myndigheterna inom rättsväsendet samarbetar tätt för att försöka identifiera förövare och gripa dem, meddelar han i ett skriftligt uttalande.

Den federala polismyndigheten FBI uppger att ett intensivt arbete bedrivs för att detta ska ske och uppmanar allmänheten att hjälpa till i jakten på gärningspersoner.

Under torsdagen har två meter höga stängsel upprättats runt hela Kapitolium.