Radar · Miljö

Många länder inför i år nya lagar mot engångsplaster

I år införs en nya lagar och regler mot engångsplaster i många länder. I Mexico City är det från och med årsskiftet förbjudet att använda ballonger och sugrör av plast.

Natursidan har gjort en genomgång över vilka nya lagar mot nedskräpning som införts eller koller införas under 2021 runt om världen. I Australien kommer från och med i mars förbjuda vissa engångsplaster, till exempel sugrör och bestick, enligt ABC News.

Även på ön Kauai, i delstaten Hawaii, förbjuds engångsplaster som sugrör, plastpåsar, plastflaskor med vatten och plastbestick. Delstaten förbjuder även försäljning av flera sorters solkrämer som innehåller kemikalierna oxybenson och oktinoxat/oktylmetoxicinnamat – vars ämnen skadar korallrev, rapporterar HawaiiNewsNow.

Mexico City har infört ett förbud mot användandet av engångsplaster, rapporterar Deutsche Welle. Staden förbjöd redan 2019 plastpåsar, men från och med den 1 januari 2021 inkluderas även behållare för engångsbruk, gafflar, sugrör, bomullspinnar, engångsplastkoppar, kaffekapslar för engångsbruk och ballonger.

Fakta: Plast – ett miljöhot

• 40 procent av all globalt producerad förpackningsplast används endast en gång för att sedan kasseras.
• 2016 producerade planetens befolkning på över sju miljarder människor över 320 miljoner ton plast – motsvarande vikten av 800 000 Eiffeltorn. På 1950-talet producerade världens befolkning, då 2,5 miljarder människor, 1,5 ton plast.
• Majoriteten av världens bioplast och komposterbar plast är inte anpassad för dagens avfallshanteringssystem.
• Årligen läcker åtta miljoner ton plastavfall ut i miljön och världshaven, vilket leder till stora skador på marina arter i form av mikroplaster och spöknät.
• År 2050 tros nio av tio sjöfåglar ha ätit plast.
Källor: University of Santa Barbara, London Parliament, WWF.

Fakta: Plast

• Plast är uppbyggd av kedjor av sammankopplade molekyler.
• Dessa kedjor, som kallas för polymerer, gör att plasten samtidigt kan vara seg, hållfast och styv.
• Den vanligaste råvaran vid plasttillverkning i dag är en restprodukt från raffinering av råolja och naturgas, som kallas nafta.
• Sedan 1950 har det framställts cirka åtta miljarder ton plast. Viktmässigt gick den globala plastproduktionen om metallproduktionen år 2017.
TT