Radar · Miljö

Malmö ska tackla upphettning och skyfall med fler träd

Simrishamnsgatan, en av de trädlösa gator på Möllevången i Malmö där träd nyligen planterats för att bland annat dämpa effekterna av klimatförändringarna.

I ett av Malmös trädfattigaste bostadsområden har nyligen en rad nya exotiska träd planterats. Vackra och rogivande att beskåda. Men bakgrunden är desto mer bekymmersam.

När en värmebölja drog in över Europa 2013, uppskattas runt 50 000 personer att ha mist livet. Värmen blev extra påtaglig i städerna, då hårdgjorda ytor förvandlade de till kokande grytor.

En ny studie i tidskriften Nature Climate Change visar hur luftfuktigheten i städer kommer att sjunka i urbana områden, världen över. Läs Syres rapportering om studien i dagens tidning här

Men även om resultaten i studien är nya – är det ingen nyhet att städer blir hårt drabbade när planeten hettas upp. Redan nu försöker stadsplanerare runt om i världen ta höjd för vad som väntar.

I stadsdelen Möllevången i Malmö håller ett trädplanteringsprojekt just på att slutföras. Längs med gator som aldrig tidigare svalkats av ett träds skugga planteras nu alltifrån kinesträd till humlebok.

"Träden ger oss en bättre miljö"

Staden har som mål att 25 procent av staden ska täckas av en trädkrona. I dag är den siffran för Malmö 18 procent och för Möllevången enbart 8 procent. En siffra projektet Ett grönare möllan ska förbättra, när alla de 150 träden som ingår i projektet har slagit rot och vuxit till sig. Men även om träden ska bidra till att skänka svalka vid värmeböljor, ska de också bidra till att minska risken för översvämningar. Något som också spås öka i takt med att klimatet blir varmare, då varm luft kan bära mer vatten.

– Kraftiga utsläpp av koldioxid och en fortsatt uppvärmning innebär mer vatten i omlopp, vilket skapar kraftigare skyfall, har Erik Kjellström, klimatolog på SMHI tidigare berättat för Syre.

Kring 35 av de sammanlagt 150 träden som ska planteras, skapas särskilda växtbäddar så att de ska kunna ta emot och magasinera extra vatten – sammanlagt 350 kubikmeter. Från flera av de intilliggande hustaken byggs också utkastare från stuprören, som ska ledas rakt ned i bäddarna – för att på så sätt minska belastningen i gatumiljön.

– Träden ger oss och andra levande varelser en bättre miljö att leva i. De ger skugga som sänker temperaturer vid värmeböljor, de dämpar hårda vindar, de absorberar vatten vid kraftiga regn, de filtrerar stoft i luften och dämpar buller. Dessutom ger de boplats och föda till insekter och fåglar, säger Caroline Larsson, som leder projektet Grönare Möllan på fastighets- och gatukontoret i Malmö, i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV