Radar · Integritet

Cannabis stoppas i New Jersey – trots att det blivit lagligt

Samtidigt som cannabis avkriminaliserades New Jersey, USA, vid årsskiftet finns det kvar delstatliga lagar som förbjuder innehav, användning och försäljning.

Cannabis blev lagligt i den amerikanska delstaten New Jersey den 1 januari 2021 men delstatliga lagar som förbjuder innehav, användning och försäljning kvarstår.

– Innan det finns en lag om en laglig cannabismarknad förblir de befintliga statliga lagarna om marijuana gällande, säger Peter Aseltine, talesman för justitieminister Gurbir Grewal, enligt den amerikanska tidningen Forbes.

Förra månaden lades fram ett lagförslag med detaljer kring avkriminaliseringen av cannabis för personer över 21 år samt riktlinjer för cannabisodling och försäljning. Men guvernören Phil Murphy undertecknade inte förslagen med hänvisning till att det saknas påföljder för ungdomar, enligt nyhetssajten NJ.com.

Guvernörens administration uppgav i förra veckan enligt sajten att det behövs ”tydliga, icke-straffrättsliga påföljder för att avskräcka minderårigas användning”.

I ett nytt förslag, som har arbetats fram efter guvernörens synpunkter, ges personer under 21 år böter för innehav. Personer som är 18-20 år kan ges böter på minst 250 dollar (motsvarande drygt 2 000 svenska kronor) för innehav av 170 gram cannabis, vilket är den lagliga gränsen för personer över 21 år. Om de innehar över den lagliga gränsen ska de kunnas bötfällas med över 500 dollar, enligt förslaget.

Amol Sinha, vd för American civil liberties union i New Jersey, uppgav till NJ spotlight news att han stödde det tidigare lagförslaget.

– Barn ska inte straffas hårt för något som är avkriminaliserat eller lagligt för vuxna. Jag förstår lusten att skapa avskräckande åtgärder för att förhindra ungdomars användning av cannabis men kriminalisering är inte svaret…

Organisationen ACLU arbetar för att ”försvara de rättigheter och friheter som garanteras av konstitutionen och lagarna i USA”.

I november 2020 röstade väljarna i New Jersey, som en av fyra delstater i USA, för att avkriminalisera konsumtion och försäljning av cannabis. Nu är rekreationellt bruk av cannabis tillåtet i 15 delstater men är på federal nivå fortfarande olagligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV