Radar · Utrikes

Nya protester i Myanmar – internet släckt

Demonstranter försöker under fredagens demonstrationer i Myanmar ge polisen röda blommor, symbolfärgen för den störtade ledaren Aung San Suu Kyis parti NLD.

Tusentals personer i Myanmars största stad Rangoon demonstrerade på lördagen mot det nya militärstyret, i den största protestyttringen hittills efter måndagens kupp. En australisk rådgivare har frihetsberövats i landet.

Demonstranterna skanderade ”Ner med militärens diktatur” och bar röda flaggor, symbolfärgen för den störtade ledaren Aung San Suu Kyis parti NLD.

Det är den hittills största protesten efter kuppen i början av veckan, då militären grep flera civila ledare och satte dem i husarrest, bland dem Aung San Suu Kyi och president Win Myint.

På fredagen hölls flera mindre demonstrationer i landet, bland annat vid Dagon University i Rangoon, där mer än 200 universitetslärare och studenter visade sitt missnöje med militärkuppen.

"Inte fri"

En australisk ekonomisk rådgivare till Myanmars störtade ledare Aung San Suu Kyi säger till BBC att han har frihetsberövats i landet. Han är den förste utlänning som bekräftats frihetsberövad av militären efter kuppen.

– Jag kvarhålls för tillfället, och kanske anklagas för något. Jag vet inte vad det skulle vara, säger Sean Turnell, professor vid Macquarie University i Sydney, till BBC.

Han har tidigare uppgett att han befinner sig på sitt hotell.

– Alla är väldigt artiga, men uppenbarligen är jag inte fri att flytta på mig, sade han då.

Det har senare inte gått att nå honom via telefon.

Internet nere

Australien har kallat till sig Myanmars ambassadör för att uttrycka landets ”djupa oro”, över godtyckligt kvarhållande av australier och andra utländska medborgare i Myanmar.

”Vi är i synnerhet bekymrade över en australier som hållits kvar på en polisstation”, säger Australiens utrikesminister Marise Payne i ett uttalande.

Landet kontaktar sina medborgare som befinner sig i Myanmar för att förvissa sig om att de är i säkerhet, meddelar utrikesdepartementet.

På lördagen bekräftade Twitter att tjänsten i likhet med flera andra sociala medier stängts ner i Myanmar. Kort därpå rapporterade organisationen Netblocks Internet Observatory att stora delar av internet i landet har slocknat, både mobila anslutningar och trådlösa nätverk.

Militärkuppen i Myanmar har mötts med kraftiga fördömanden från stora delar av omvärlden, däribland USA, EU och FN.

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.
Huvudstaden Naypyidaw är en helt planerad stad som började byggas i mitten av landet, år 2002. Tre år senare, 2005, tog det över som huvudstad efter landets största stad Rangoon.
Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes. Konflikterna i delstaterna Shan och Kachin har pågått sedan 1948.
Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken är hon Myanmars egentliga civila ledare.
Militären har enligt författningen en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.
Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats skarpt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.
Våld och förtryck mot folkgruppen rohingya har under de senaste åren lett till en intensiv flyktingvåg från framför allt delstaten Rakhine till Bangladesh.
Källor: NE, Landguiden, AFP
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV