Radar · Migration

Antalet coronasmittade ökar på tyska asylboenden

Allt fler flyktingar på tyska asylboenden har insjuknat i covid-19.

Pandemin har slagit hårt mot tyska asylboenden. På en anläggning i Köln testade mer än en tredjedel av de boende positivt – och nu ökar oron för att asylsökande på boenden runt om i landet fortsatt riskerar att drabbas hårt.

På asylboenden är det ofta trångt och svårt att hålla distans till varandra. Om coronaviruset tar sig in på anläggningen är det därför stor risk att många smittas. På ett asylboende i Köln har 41 av 108 boende och 16 personer ur personalen testats positiva för covid-19. Många av dem hade en muterad variant av viruset från Sydafrika, rapporterar InfoMigrants.

– Att det muterade viruset – sannolikt mycket smittsamt – tagit sig in på ett flyktingboende på Herkules Street är en tydlig varningssignal till oss alla, säger Harald Rau, chef för hälsa och sociala frågor i Köln, och fortsatte med en uppmaning om att följa restriktionerna.

Antalet fall på flyktingboenden har ökat de senaste månaderna, enligt hjälporganisationen Caritas. I södra Tyskland, i delstaten Bayern, har fallen dubblerats på fyra månader och i slutet på januari var 1393 flyktingar på asylboenden bekräftat sjuka i covid-19. Sedan pandemins början har 17 procent av alla flyktingar på asylboenden smittats.

Att sätta hela läger eller asylboenden i karantän är inte effektivt, enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten. Rekommendationen har istället varit att lätta upp trångboddheten genom att placera en del asylsökande på vandrarhem eller hotell.