Radar · Politik

Sabuni riktar sig till S-ledamöter om slutförvaret

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni betonar att endast ett mandat behövs för att fälla klimat- och miljöminister.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kräver besked om slutförvaret före lucia. Om inget sådant kommer hoppas hon fälla klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) med besvikna S-ledamöter.

– Jag hoppas med Miljöpartiet ur vägen att regeringen vill fatta det här beslutet, säger Nyamko Sabuni (L).

Sedan Kristdemokraterna anslutit sig till Liberalerna finns nu de 35 mandat som behövs i riksdagen för att få till en misstroendeomröstning i kammaren.

Liberalerna har hotat med en misstroendeomröstning mot statsrådet Annika Strandhäll, om hon inte ger besked om slutförvaret för uttjänt kärnavfall före luciadagarna. ’

Strandhäll på plats

Nu vill Sabuni ha besked på torsdag. Då är Annika Strandhäll kallad till riksdagens näringsutskott och där kommer hon också att infinna sig, enligt hennes pressekreterare.

L-ledaren vill ha ett regeringsbeslut som gör att Svensk kärnbränslehantering (SKB) kan sätta igång med processen gällande planering av kapsling och transport till slutförvaret i Forsmark.

Om besked uteblir på torsdag hoppas Sabuni att besvikna socialdemokratiska ledamöter ställer sig bakom ett misstroende.

– Det behövs bara ett mandat, säger hon.

Räknar in M och SD

Då räknar hon redan in Sverigedemokraterna och Moderaterna i den ekvationen. Hon beskriver det som osannolikt att ledamöterna från SD och M inte skulle rösta för ett misstroende mot Strandhäll, om det går så långt. Men då har oppositionen endast 174 av 175 nödvändiga mandat för att fälla ministern.

– Det är många socialdemokratiska ledamöter som ifrågasätter regeringens hantering, säger Nyamko Sabuni.

Energipolitiska företrädare för L, KD, M och SD skriver i en gemensam debattartikel i Aftonbladet att Strandhäll måste ge besked på torsdag om när regeringen fattar beslut om slutförvaret. ”Ett beslut måste ske i absolut närtid. Vårt tålamod tryter.”