Radar · Miljö

Nobelpristagaren ”struntar” i klimatförnekare

Klaus Hasselmann, en av 2021 års Nobelpristagare i fysik, är med på länk vid en pressträff med några av pristagarna.

Att få Nobelpriset är en konstig känsla, tycker 90-årige Klaus Hasselmann. Efter decennier av arbete med forskning som hjälpt till att bevisa människans klimatavtryck är han trots larmrapporter optimistisk inför framtiden. Den unga generationen ger honom hopp.

Ganska precis två månader har gått sedan det stor klart att Klaus Hasselmann är en av årets Nobelpristagare i fysik. Nu, med lite distans till det hela, är han fortfarande lite omskakad över att ha fått priset.

– Det är en väldigt konstig känsla. Jag har fått en del priser här och där, men jag är väldigt förvånad och undrar om jag kommer vakna upp i morgon och så var allt bara en dröm, säger Klaus Hasselmann till TT.

Som med så mycket annat påverkar också pandemin det sätt som årets Nobelpris kan uppmärksammas och firas. Liksom i fjol blir det varken någon traditionell prisutdelning eller bankett i Stadshuset, utan prisutdelningsceremonier äger rum i Tyskland, Storbritannien, USA och Italien den här veckan.

Skänker tvättmedel

En traditionsenlig pressträff med några av pristagarna blev det dock, om än i en digital variant. Förutom fysikpristagaren Hasselmann medverkade också David MacMillan som är en av årets två kemipristagare, samt ekonomipristagaren Guido Imbens, på länk från Tyskland respektive USA.

En rad frågor från medierna avhandlades, från vilket föremål de kommer att skänka till Nobelmuseum (tvättmedel i Imbens fall, då han och medpristagaren Joshua Angrist tillbringade många lördagsmorgnar tillsammans i den lokala tvättomaten som unga forskare) till vilket som är det största hotet mot mänskligheten just nu.

– Min största oro är att människor inte förstår att vi måste agera nu i klimatfrågan, var Klaus Hasselmanns svar.

"Fingeravtryck"

90-årige Hasselmann delar fysikpriset tillsammans med Syukuro Manabe och Giorgio Parisi för att de ”lyckats bemästra komplexa och slumpartade fenomen”, som vårt klimat. För Hasselmanns del handlar det om att han skapat en modell där han kopplade samman väder och klimat och på så vis kunde förklara hur det kan komma sig att klimatmodeller är pålitliga trots att väder är kaotiskt och omväxlande.

Han har även utvecklat metoder för att kunna identifiera ”fingeravtryck”, specifika signaler som lämnas på klimatet av såväl naturliga fenomen som mänskliga aktiviteter. Hasselmanns forskning har bidragit till att vi i dag kan visa att mänskliga utsläpp av koldioxid orsakat temperaturökningen i atmosfären.

"Inte värt"

Såväl klimatförändringarna och klimatmodeller har ifrågasatts och även Klaus Hasselmann har mött sin beskärda del förnekare.

– Jag har jobbat med klimatfrågan i många år och man möter alltid människor med konstiga uppfattningar som förnekar det faktum att klimatförändringarna existerar, säger han i en intervju med TT efter pressträffen.

– Men det är en liten grupp som egentligen inte har någon större inverkan på allmänheten. Så jag försöker mig inte involvera mig så mycket, utan låter dem hålla på med sitt. En del lyssnar till dem, men det är inte värt att diskutera med dem tycker jag, fortsätter Hasselmann.

Stödjer gärna

TT: Är det ett sätt att tackla förnekare, att inte ge dem någon uppmärksamhet?

– Ja, jag bara ignorerar dem. De älskar att diskutera, men det tycker jag bara är slöseri med tid så jag struntar i dem. Då brukar ge upp och går vidare till någon annan forskare, säger Hasselmann och skrattar.

Om resultatet från klimatmötet COP26 säger Hasselmann att ”de säger saker som vi sagt i 50 år eller så”. Det som verkligen imponerar på honom och ger honom hopp är unga människor som är aktiva i klimatfrågan.

– De är väldigt viktiga. De unga hittar sätt att få uppmärksamhet från både allmänheten och medier. Jag är väldigt glad över vad ungdomarna gör, de är väldigt framgångsrika och jag ger dem gärna mitt stöd.