Radar · Miljö

Kulturlämningar fortsätter skadas av skogsavverkning

Arkeologiska utgrävningar vid en stenåldersboplats i Torslanda 2006.

Andelen kulturlämningar som skadas vid avverkning sjunker, men det är fortfarande för många, anser Skogsstyrelsen. Fler ”kulturstubbar” som markerar fornminnen kan vara en lösning.

Avverkning av skog påverkar inte bara naturen, utan även kulturen – det handlar om gravfält, husgrunder och stenåldersboplatser som riskerar att bli skadade vid skogsarbeten.

Skogsstyrelsen gör därför varje år en inventering av 1500 registrerade fornminnen för att kartlägga hur de har påverkats av föryngringsavverkning, det vill säga områden där äldre bestånd avverkas för att ge plats åt ny skog. I år ligger andelen skadade kulturlämningar på 27 procent, uppger myndigheten. Det är den lägsta noteringen sedan 2012.

– Men det är en alltför hög nivå, varje år adderas nya skador. Skadorna uppkommer främst vid markberedning. Eftersom skador på fornlämningar är ett brott mot kulturmiljölagen, rapporterar vi de brotten till respektive länsstyrelse, sen är det upp till dem att göra åtalsanmälan, säger AnnKristin Unander, Skogsstyrelsens inventeringsledare, i ett pressmeddelande.

Markberedning är den vanligaste orsaken till skada eller grov skada i tre av fyra delar av landet. En effektiv åtgärd för att minska skadorna har visat sig vara så kallade kulturstubbar, en 1,3 meter hög stubbe som markerar kulturlämningar i terrängen. Där sådana hittills har placerats ut syns en lägre påverkan på fornlämningarna.