Radar · Politik

Efter nazibilden – svårare att kritisera SD

Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade sin nya regering i förra veckan.

En gammal bild där civilminister Ida Karkiainen (S) ser ut att göra en hitlerhälsning kan påverka partiets möjlighet att kritisera SD:s rötter.
Det tror statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Bilden publicerades på sajten Nyheter Idag på måndagen och visar Ida Karkiainen där hon ser ut att göra en Hitlerhälsning.

”För det första – jag har ingen bakgrund i vit-makt-miljön”, skriver Karkiainen i en skriftlig kommentar till TT.

”För det andra – jag har inget minne av att ha gjort en sådan gest. Jag förstår hur det ser ut men jag har aldrig gjort en sådan sak i syfte att sympatisera med den avskyvärda ideologin nazismen står för. Det har i så fall skett med ironi eller ett mindre lyckat försök att förlöjliga”.

"Blåsa över"

Om det som framkommit kommer att påverka hennes politiska karriär – eller övriga regeringen – är svårt att säga i nuläget, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

– Vi vet ännu inte tillräckligt mycket om bakgrunden till fotot, säger han.

– Om det stannar vid det här, att det inte kommer mer, då tror jag att det kommer att blåsa över ganska fort, särskilt med tanke på att hon bara var 15–16 år.

Då kommer det förmodligen heller inte att få några konsekvenser på lång sikt för varken regeringen eller Socialdemokraterna som parti.

– Man vet ju heller inte, om det skulle komma mer, om det var ungdomligt oförstånd eller om fanns det någon form av ideologisk övertygelse. Här verkar det inte finnas några berättelser som säger att det skulle vara uttryck för en ideologisk övertygelse.

Viktigt vara transparent

Politiska skandaler påverkar sällan väljarnas partisympatier på sikt, menar Bjereld.

– Just den här händelsen kan dock påverka partiet, i det här fallet Socialdemokraterna, i sin retorik gentemot sina politiska motståndare på kort sikt.

Det gör det svårare för partiet (Socialdemokraterna) den närmaste tiden att använda de argument som man försökt göra kring att kritisera SD eller för den delen kritisera Moderaterna, KD och Liberalerna för att samarbeta med ett parti som har rasistiska rötter.

I den digitala tid vi lever i i dag blir det svårare för politiker att dölja sitt förflutna. Det blir därför desto viktigaste att vara öppen med vem man är och vem man varit i sitt tidigare liv, anser Bjereld.

– Det är bättre att ta steget fram och vara öppen och transparent. Det gjorde inte Ida Karkiainen i det här avseendet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV