Glöd · Ledare

Demokratin ska sitta i ryggraden, Jeanette Gustafsdotter

Det har inte varit en lätt start på jobbet för vår nya kulturminister, Jeanette Gustafsdotter.

Inte bara råkade hon påstå att det var bra att idrottsfrågorna flyttade över till justitiedepartementet eftersom det finns så mycket kriminalitet i idrotten (ett uttalande som förvisso mycket tydligt visade hur lämpligt det var att flytta frågorna från hennes bord), utan hon hann också med något betydligt värre.

I en intervju med SVT berättar hon att hon vill titta på gangsterrappen och se om den leder till brott. I så fall menar hon att ”vi måste göra någonting åt det.”

Efteråt har hon backat, hon menar att det var hennes andra dag på jobbet och att hon absolut inte menade att man skulle tillsätta någon utredning. Vad det innebär att ”titta på” frågan framgår inte. Men det här är anmärkningsvärt. Oavsett om man tittar eller utreder så är det ju inte där problemet är, utan tanken att ”vi måste göra någonting åt det”. Det är ett uttalande långt ifrån det ideal av armlängds avstånd mellan politiken och kulturen, som gällde under regeringen Löfven och kulturminister Amanda Lind.

Jeanette Gustafsdotter må vara ny på jobbet, men om de demokratiska ryggmärgsreflexerna inte finns där, då gäller det nog att vi andra håller koll på vår nya minister med ansvar för demokrati och mänskliga rättigheter.