Radar · Arbetskritik

Nyanställd fuskmisstänkt läkare tas ur tjänst

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Den läkare som fått nytt jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset trots att han misstänks ha lurat patienter och gett falska svar på covidtester tas ur tjänst, skriver Dagens nyheter.

Det pågår en polisutredning mot läkaren. Brottsmisstankarna gäller flera fall av bedrägeri och grovt osant intygande. Polisanmälningarna som har gjorts mot kliniken, som den berörda läkaren står bakom, omfattar omkring 100 personer.

Trots det har mannen fått ett nytt jobb som läkare på Sahlgrenska sjukhuset i samma region. Läkaren, som jobbar med patienter, har en tillfällig tjänst på sjukhuset som tar slut efter sommaren. Men nu tas han omedelbart ur tjänst.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på detta. Och under tiden vår personalutredning pågår har vi bedömt att den här personen inte ska vara i tjänst, säger verksamhetschefen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Mathias Alvidius till DN.

Enligt Göteborgs-Posten fick läkaren sparken från ett mindre sjukhus i Västra Götalandsregionen i januari efter en utredning av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I den konstaterades läkaren ha utfärdat falska intyg och gett provsvar på prover som han inte haft någon vetskap om. Ivo uppmanade Åklagarmyndigheten att väcka åtal mot läkaren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV