Radar · Inrikes

Myndigheter mot brott lovas mer pengar

Flera myndigheter i rättskedjan, däribland Åklagarmyndigheten, föreslås få ytterligare medel för 2021 i den kommande vårändringsbudgeten.

Åklagare, domstolar och kriminalvården lovas extra pengar för i år i den kommande vårändringsbudgeten. De får ta del av en pott på 250 miljoner kronor till sex olika myndigheter.

Både hos åklagarna och domstolarna växer antalet ärenden och mål. Det gör också att det blir allt trängre på häkten och anstalter.

I budgetunderlagen för nästa år och åren därefter har flera av myndigheterna inom rättsväsendet begärt stora anslag utöver vad som tidigare aviserats. I vårändringsbudgeten som presenteras i nästa vecka får de påslag för i år, ett pålägg ovanpå redan beslutade medel. Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen.

Vi måste bli effektivare i att bekämpa brott, fler måste gripas, dömas och låsas in, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till Sveriges Radios
Ekot om förslagen som regeringen, Centerpartiet och L är överens om.

Åklagarmyndigheten föreslås få 90 miljoner i påslag, Domstolsverket och Kriminalvården 50 miljoner vardera och Ekobrottsmyndigheten 30 miljoner.

Därutöver föreslås Tullverket ett tilläggsanslag 20 miljoner samt Rättsmedicinalverket 10 miljoner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV