Radar

Kontroll av matbud i Göteborg – saknade trafikförsäkring

Polisen har kontrollerat 20 matbud i Göteborg.

Polisen i Göteborg har kontrollerat matbuden på moped i helgen. Majoriteten av de som kontrollerades saknade trafikförsäkring och flera saknade rätt förarbevis. 

Polisen i Göteborg kontrollerade under lördagen 20 matbud på mopeder. Majoriteten av matbuden fick underkänt. Martin Petersson vid trafikpolisen berättar att 20 matbud, som körde för matleverantörerna UberEats och Foodora, rapporterar Göteborgs posten.

De vanligaste bristerna var att matbuden saknade trafikförsäkring och förarbehörighet för en klass 2 moped. En klass 2 moped får köras på cykelbana till skillnad från klass 1, som endast får köras på vägen.

Förarna uppgav till polisen att det inte förstått att det varit deras ansvar att skaffa förarbevis och/eller trafikförsäkring och att blivit vilseledda av arbetsgivarna.

– Det borde vara ett arbetsmiljöansvar att kontrollera och ge dem rätt förutsättningar till sina anställda. Hade det varit någon enstaka förare som sa så, då hade jag inte reagerat men när det var i princip alla, är det något systemfel, säger Martin Petersson till tidningen.

Han konstaterar också att många är utrikesfödda och det kan vara snårigt med svensk lagstiftning.

500 kronor i böter för avsaknad av trafikförsäkring och för de utan förarbevis kan det bli tal om dagsböter för olovlig körning.

Båda företagen, vars förare stoppades i kontrollen, svarar i skriftliga brev till Göteborgs posten att de varit tydliga med vad som gäller till sina underleverantörer.

Uber eats skriver att genom juridiskt bindande avtal är förarna som använder Uber eats app skyldiga att följa alla gällande lagar och regler, inklusive trafikregler, och att de säkerställer att det finns giltig trafikförsäkring.

Foodora skriver att ”samtliga anställda får en utbildning vid anställning och vi har som krav att trafikregler följs för fortsatt anställning i Foodora”, rapporterar tidningen.