Radar · Morgonkollen

Fortsatt varning för rök efter storbranden

Det brinner sedan söndagseftermiddagen på en soptipp i Kassmyra i Botkyrka.

Lågorna i ett sopberg i Botkyrka söder om Stockholm fortsätter att brinna, och branden kan ta lång tid att släcka. Allmänheten varnas fortsatt för röken, som sprider sig över ett stort område.

Branden i Botkyrkaområdet Kassmyra har minskat något, men insatsen fortsätter, om än i minskad omfattning.

– Nu är det bara bevakning. Det är så lugnt att vi bara har en station på plats, alltså sex personer och två bilar, säger Åsa Holmberg, larmoperatör vid Södertörns brandförsvarsförbund till TT strax före klockan 04.

Larmet om branden kom strax efter klockan 16 på söndagseftermiddagen. Som mest brann ett område på omkring 30 gånger 30 meter och lågorna steg sju–åtta meter upp från skräpberget.

VMA ligger kvar

Andreas Blomquist vid brandförsvaret sade under söndagen att släckningsarbetet kan ta allt från tre dagar till tre veckor och det var under natten ännu för tidigt att precisera hur länge den kommer att vara aktiv.

En varning till allmänheten, ett så kallat VMA, gick under kvällen ut till hela kommunen och den ligger under tidig måndagsmorgon kvar.

”Rök från branden kan spridas i ett stort område. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, lyder meddelandet.

Människor som bor i närheten utsätts för potentiellt farlig rök, och det gäller även för de som bor längre bort. Vinden har ökat något i styrka, och röken har spridit sig över ett större område och brandförsvaret har under natten fått samtal om röken från flera områden i södra Stockholm, bland annat Huddinge, Västerhaninge och Jordbro.

Det brinner på en soptipp i Kassmyra i Botkyrka, söder om Stockholm
Det brinner på en soptipp i Kassmyra i Botkyrka, söder om Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Giftigt utlopp

Branden är inte den första i ett övergivet sopberg som dumpats av skandalbolaget NMT Think Pink. Soptippen i Kassmyra förknippas med en rad miljöbrister som inte har åtgärdats av det konkursförsatta sopbolaget, som har drivit anläggningen. I somras rapporterade SVT att sopberget var mycket större än tillåtet och att vattnet i de brunnar som finns där innehöll extremt höga värden av tungmetaller.

Think Pink är ökända för att ha dumpat stora mängder avfall på en rad platser i Sverige. Dess vd misstänks för grovt miljöbrott.

I vintras brann en annan av företagets övergivna avfallsanläggningar i Kagghamra, bara en mil söder om Kassmyra, i flera månader. Giftig rök spreds i närområdet och när Botkyrka kommun senare testade det släckningsvatten som sipprat genom soporna innehöll det också miljögifter långt över gränsvärdena.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV