Radar · Mänskliga rättigheter

Tortyrfilmer från ryska fängelser ska utredas

Ett av Rysslands strängare fängelser, i Pokrov öster om Moskva.

En man som är bunden vid en sjukhussäng skriker medan fängelsevakter våldtar honom med en pinne. Det visar ett av fler än 1 000 avslöjande filmklipp som läckts från Rysslands fängelsesystem.

Den medborgarrättsliga organisationen Gulagu.net säger sig ha kommit över alla dessa filmklipp genom en belarusisk man som suttit i ryskt fängelse.

– Vi kallar honom vår belarusiske Snowden, säger Vladimir Osetjkin, som leder arbetet med Gulagu.net.

Filmen som nämns ovan uppges vara inspelad på en avdelning för fångar med tuberkulos på ett fängelsesjukhus i Saratov i sydvästra Ryssland.

Fler klipp kommer att släppas framöver, enligt organisationen. Allt som allt uppges det handla om hundratals offer för tortyr och övervåld i ryska fängelser.

Löften om utredningar

– Det är första gången som människorättsförsvarare har erhållit en så kolossal mängd information som bevisar hur systematiskt tortyr förekommer i Ryssland, säger Vladimir Osetjkin.

Rysslands federala fängelsemyndighet (FSIN) sade att saken ska utredas och att tjänstemän från Moskva har skickats till Saratov för att se om det som syns i just det filmklippet kan bekräftas.

Senare meddelade fängelsemyndigheten att fem personer avskedats på grund av händelserna. En av dem var chefen för fängelsets sjukhus. Även den regionale fängelsechefen fick gå ”på grund av allvarliga misstag”, meddelar FSIN enligt AFP.

Den federala utredningsmyndigheten, som utreder alla allvarliga brott i Ryssland, meddelar att man också ska titta närmare på fallet.

– Om det här materialets äkthet kan bekräftas så finns det såklart skäl att göra en ordentlig utredning, säger regeringens talesperson Dmitrij Peskov.

n källa uppger för den ryska nyhetsbyrån Interfax att den högsta chefen för fängelseverksamheten i Saratov har begärt avsked.

"På löpande band"

Enligt Gulagu.net, som har ett nätverk av källor inom det omfattande fängelseväsendet, har myndigheterna sedan länge försökt hålla uppgifter som dessa ifrån sig.

– Tortyren har skett på löpande band, ett som har skapats av chefer på FSIN och (underrättelsetjänsten) FSB för att förtrycka fångarnas vilja, säger Vladimir Osetjkin.

Det har sedan tidigare samlats mängder av vittnesmål om oegentligheter i ryska fängelser, där fångar berättat om utbredd tortyr, psykisk misshandel och sexuellt våld.

Fler än en halv miljon människor sitter i fängelse i Ryssland.