Radar · Utrikes

EU-bas vill ha både Nato och eget försvar

"Starka allierade skapar starka allianser", anser EU:s rådsordförande Charles Michel vid EU-ledarnas toppmöte i Slovenien.

EU avvisar protektionism – men ska bli starkare genom sin enighet. Det lovar åtminstone EU-basen Charles Michel efter en lång arbetsmiddag om säkerhet och försvar.

Det var först framåt 01-tiden under natten mot onsdagen som EU-ländernas stats- och regeringschefer definitivt lade ner sina knivar och gafflar i Brdo utanför Sloveniens huvudstad Ljubljana.

Då hade drygt sex timmar ägnats åt diskussioner om hur EU:s position i världen ska kunna stärkas. Några definitiva beslut var aldrig tänkta att tas. I stället sammanfattade rådsordförande Charles Michel kvällen via Twitter:

”Det handlar inte om ett EU-försvar eller Nato. Det ska vara både och. Starka allierade skapar starka allianser”, skrev Michel.

Större inflytande?

På onsdagsmorgonen lägger han ut orden lite mer, på väg in till EU-ledarnas toppmöte med ledarna på västra Balkan.

– Vi hade väldigt bra samtal om EU:s internationella roll. Vi vill ha ett större inflytande i världen. Vi vill främja våra värderingar. Vi vill försvara våra intressen, säger Michel.

Vad som nu kommer att ske på området beskrivs i ett tiotal nedskrivna meningar, som Michel kallar för sina ”muntliga slutsatser”.

Första hållplatsen blir i november då EU:s utrikeschef Josep Borrell ska presentera ett utkast till den ”strategiska kompass” som det arbetats flitigt med under det senaste åren för att lägga fram en riktning för EU:s framtida utrikes- och försvarsarbete. Den ska sedan följas upp på EU-toppmöten i både december och mars. Samtidigt ska EU-länderna också arbeta tillsammans med att ta fram ett ny ”politisk deklaration” för sitt samarbete med Nato, inför militäralliansens nästa toppmöte, i juni 2022.

"Avvisar protektionism"

I arbetet ingår även att göra EU starkare civilt och industriellt.

”Vi ska minska våra beroenden och uppnå motståndskraft i områden som energi, digitalt, cybersäkerhet, halvledare, industripolitik, handel och ett stärkande av den inre marknaden”, skriver Michel i de muntliga slutsatserna.

Samtidigt betonas att det inte handlar om att sluta sig inåt.

”EU är öppet mot omvärlden och avvisar protektionism. Vi är fast beslutsamma att arbeta tillsammans med våra allierade och likasinnade partner, särskilt med USA och Nato, som är hörnstenen i vår säkerhet”, skriver EU:s rådsordförande.

Vill ha definition

Statsminister Stefan Löfven (S) är nöjd med Michels sammanfattning – inte minst orden om öppenhet.

– Strategisk autonomi får aldrig innebära att vi sluter oss. Vi förlorar själva på det och dessutom bygger man in spänningar mot andra delar av världen, säger Löfven till TT i Brdo.

Han är samtidigt skeptisk till att EU ska försöka klara av för mycket på egen hand.

– Det är klart att vi måste se om vårt hus och veta att vi kan försörja oss, men jag tycker inte att det ska innebära att vi måste göra allt själva, säger Löfven, som dessutom hoppas att EU ska ena sig om vad ”strategisk autonomi” egentligen betyder.

– Vi behöver en definition på det. Vi slänger oss med begrepp ibland som tolkas olika och det är inte bra, säger statsministern.

Fakta: EU och Nato

Av de 27 medlemsländerna i EU är 21 samtidigt medlemmar i Nato. Endast Sverige, Finland, Österrike, Irland, Malta och Cypern står utanför militäralliansen.
Av Natos 30 medlemmar är det nio som inte är med i EU: USA, Kanada, Turkiet, Storbritannien, Norge, Island, Albanien, Montenegro och Nordmakedonien.
Både EU och Nato har sina högkvarter i Bryssel och har ett nära samarbete.
TT