Glöd · Debatt

Rädda igelkotten från robotgräsklipparna!

En igelkott tittar fram bakom några grässtrån.

DEBATT Igelkottar med horisontella skärsår som misstänks ha orsakats av robotgräsklippare kommer in till  veterinärmottagningar. I Skåne har 13 av 30 tillfrågade veterinärer tagit emot igelkottar med skärsår.

Igelkotten är ett älskat litet djur, och att få syn på de små taggiga varelserna inträffar tillräckligt sällan för att det alltid ska bli en sensation i det lilla. Både barn och vuxna utropar – titta en igelkott!

Men nu kommer det rapporter om att viltjourer och veterinärkliniker runt om i landet får in igelkottar med skador orsakade av robotgräsklippare. Det som gör att igelkottar är särskilt sårbara är att de inte har en instinkt att fly vid fara, utan istället rullar ihop sig.

Igelkotten är också ett djur som har svårt att klara sig i våra moderna samhällen. I nuläget är den  klassad som Nära hotad (NT) av Artdatabanken, men populationen minskar och det är möjligt att arten framöver kommer att klassificeras som Sårbar (VU). Några av de största dödlighetsfaktorerna för igelkottar är ökad biltrafik, men även klimatförändringar och andra faktorer som påverkar igelkottens vinterdvala och födosök.

Det saknas i dag ett formaliserat informationsansvar för producenter och återförsäljare vad gäller risk för fysiska, mekaniska skador på vilda djur. Ett flertal producenter och återförsäljare av robotgräsklippare informerar dock tydligt om skaderisker för igelkottar och hur dessa risker kan minimeras. Men vissa andra tillverkare av robotgräsklippare verkar inte informera om risk för skador på vilda djur, utan menar att det går utmärkt att köra robotgräsklipparen på natten eftersom den är tyst, men nämner inte risken för nattaktiva djur som igelkotten.  Det finns också olika tekniska lösningar som göra att risken för vilda djur minskar.

Kunskaperna om hoten mot igelkotten måste öka. Miljöpartiet vill att produktsäkerhetslagen bör kompletteras med en informationsskyldighet som också omfattar skador på vilda djur, till exempel igelkotten.

Tills att denna lag ses över bör ansvariga myndigheter samverka med producenter och återförsäljare av robotgräsklippare så att alla konsumenter får information som kan rädda igelkottarna från att bli offer i svenskarnas trädgårdar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV