Radar · Miljö

Fullsmockade flyg när sommarsäsongen inleds – trots brinnande klimatkris

Under onsdagsmorgonen lyfte Vings första charterflyg för sommarsäsongen – och det var helt fullbokat. Samma trend spås hålla i sig framöver. Men alla ser inte lika ljust på den utvecklingen.

Enligt en ny undersökning från Ving, med 4 248 svaranden, kan man slå fast att svenskarna är sugna på att resa. 53 procent svarade nämligen att de är mer benägna att resa nu än bara för en månad sedan. Vings första flyg för sommarsäsongen går till Gran Canaria, senare i maj inleds även resor till Mallorca, Rhodos och Cypern, skriver resebyrån i ett pressmeddelande.

Det framgår också av undersökningen att svenskarna har sparat ovanligt mycket pengar under coronapandemin. Närmare bestämt fem av tio personer har angett det. Och 62 procent svarar att de vill resa för pengarna när världen öppnar upp sig igen.

Oron för utvecklingen

Men det är långt ifrån alla som ser det som något enbart positivt att resandet är på väg att återgå till normala nivåer. Ökningen av internationella flygresor mellan 1990 och 2017 har lett till att klimatpåverkan har ökat med 43 procent, enligt siffror från Naturvårdsverket.

Greta Thunberg, och tre andra aktivister från Fridays for future, ställde en rak fråga till statsminister Stefan Löfven i tisdags under ett möte. ”När kommer Sverige gå ut offentligt med att Sverige gett upp 1,5-gradersmålet?”.

På en presskonferens efter mötet sa Thunberg att hon inte fick något riktigt svar från statsministern.

– Självklart svarar man inte direkt på en sådan fråga, eftersom det är en väldigt svår fråga, menade klimataktivisten.

Fridays for future-aktivisterna hävdar även att Sveriges utsläppsberäkningar inte är korrekta, eftersom utsläpp som Sverige indirekt orsakar utomlands inte räknas in. Exempelvis från konsumtionen i andra länder.

– Jämför man den omfattande vetenskapen med våra klimatmål och åtgärderna vi faktiskt gör i dag så kommer tydligt fram att vi gett upp 1,5 gradsmålet, sa Thunberg under presskonferensen.

Stefan Löfven valde att kommentera mötet på sociala medier, där han skrev att ”nya åtgärder behövs” men att Sverige samtidigt ”tagit på sig ledartröjan” genom att driva på klimatarbetet globalt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV