Radar · Integritet

Fertilitetsappar delar känslig data utan tillåtelse på Google play

Direkt efter att fertilitetsapparna på Google play installerats kunde forskarna se att apparna aktiverade i genomsnitt 3.

Miljontals kvinnor har laddat ner och använder fertilitetsappar, men nu varnar forskar från Umeå universitet och Newcastle University att en majoritet av apparna samlar in och delar känsliga data.

En majoritet av de mest populära fertilitetsapparna samlar in och delar vidare känslig och privat information utan användarnas medgivande, visar en ny studie från Umeå universitet och Newcastle University, enligt forskning.se.

– Uppgifterna som användarna matar in förvaras på ett mycket osäkert sätt och standardinställningarna medför att appen kan dela data vidare utan användarens godkännande. Detta gör användarna sårbara och exponerade på ett sätt som de inte inser, säger Teresa Almeida, forskare i cybersäkerhet vid Newcastle University, till forskning.se.

Apparna aktiverade i genomsnitt 3.8 spårningsprogram direkt efter att de installerats.

Fertilitetsappar är populära och miljontals kvinnor använder dem när de försöker bli gravida för att öka sin fertilitetsförståelse eller följa sin graviditet. Där användarna kan skriva in uppgifter som rör privatliv och hälsa, som exempelvis information om aborter, infertilitet och graviditet.

Alla appar i studien var gratis i Google Play Butik och när forskarna hade laddat ner apparna kunde de se att majoriteten av dem inte följer kraven i Dataskyddsförordningen (GDPR).

Direkt efter att apparna installerats, även då användaren inte godkänt sekretessnotiserna, kunde forskarna se att apparna aktiverade i genomsnitt 3.8 spårningsprogram.

Nu uppmanar forskarna bakom studien till hårdare kontroll och mer korrekt kategorisering av apparna, för att undvika missbruk av uppgifterna.

– Myndigheter som hanterar den här typen av frågor måste bli bättre på att förstå de brister i dagens regler som möjliggör dessa appar. Myndigheterna bör också fånga upp användarnas upplevelse för att få en bättre förståelse av problemet, säger Teresa Almeida, universitetslektor vid Institutionen för informatik vid Umeå universitet, till forskning.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV