Krönikor

Det är farligt när Sabuni kallar SD-linjen liberal

Liberalerna har nu alltså tagit steget fullt ut och gör upp med Sverigedemokraterna. För att få mesta möjliga bang av det hela skickar de gemensamma pressmeddelanden och skriver reservation i riksdagen – om flyktingpolitiken.

Vi var nog många som trodde att SD så smått skulle beredas plats på andra områden först, men Liberalerna bjuder in dem till makten i själva kärnfrågan. Där de tillsammans hårdast kan gå åt de som redan har det allra jävligast här i världen.

Det här är området som nazister och rasister en gång bildade sitt parti för att ta makten över. Det här är området som gjorde att Reinfeldt aldrig kunde tänka sig att bygga ett regeringsinnehav på SD. Det här är området som en gång gjorde att Westerberg lämnade tv-soffan när Ny demokrati bjöds in, trots att deras linje på många sätt var en västanfläkt jämfört med den iskyla SD drar in med.

Westerberg kommenterade sina efterträdare, förresten. Han konstaterade att den nya linjen inte längre är integration. När du kastar ut sjuka barn, splittrar familjer och stänger ute unga som inte känner något annat land än Sverige, då vill du inte ha integration. Du vill att Sverige ska bli dåligt för dem som kommer, i hopp om att ingen mer ska komma. Men, sa Westerberg om dagens så kallade liberaler: ”Jag är ju i motsats till de här personerna väldigt stolt att leva i ett land som människor flyr till, istället för ifrån”.

Samtidigt stod Nyamko Sabuni i tv och sa att SD-linjen egentligen är liberal. Och när Annie Lööf försiktigt påpekar att rätt för människor på flykt att återförenas med sin familj både är en mänsklig rättighet och något som alldeles nyss ansågs också liberalt, då ryter Sabuni att Lööf vill ”ta hit hela världen”.

Det är galet. Och det är riktigt, riktigt farligt.

Det som några raljerar över som ”SD-frågan” är ingen liten fråga. Vad partier som Sverigedemokraterna vill är tydligt. Samma kraft som de tänker använda för att slå mot människor på flykt, sparar de inte på för att snart använda mot sina motståndare. De som hjälper flyktingar ska kunna straffas. Den som ser någon som hjälper en flykting ska vara tvingad att anmäla det. Befolkningen i landet ska delas upp, rättigheter ges till vissa och inte andra.

Det här är partiet som Liberalerna nu bjuder ner i soffan, och in till makten.
Just för stunden kanske det allra värsta är att den lag som Liberalerna tar SD i armkrok för att skärpa ännu mer, redan är vansinnigt hård. Uppehållstillstånden är inte bara tillfälliga, utan ges för kortare tid än i de flesta andra EU-länder. Kraven för att få återförenas med sin familj är redan hårda. Skillnad görs mellan flyende beroende på vilken grund de får asyl, på ett sätt som redan Europadomstolen och EU-kommissionen markerat emot.

Det är den politiken Lööf försvarar, när Sabuni säger att hon ska ”ta hit hela världen”. Det här är tydligen det bästa humanister kan få till i det här politiska landskapet, men inte ens då är det hårt nog för Liberalerna.

Märta Stenevi i partiledardebatten. Visade hur de stora orden påverkar verkliga människor.

Socialdemokraterna svarade på L:s samarbete med SD med argumentet att det var onödigt. S är ju redan hårdare än hårdast mot människor på flykt. Vilken unken tävling!