Glöd · Debatt

”Vi behöver fortfarande tänka på hur vi reser”

”Inte har vi väl sett allt i Sverige eller Norden? Jag har det inte.

DEBATT Knappt hann någon andas om vaccinpass, så började folk resa, och utomlands skulle man, direkt! Pandemi? Tror allt var glömt, direkt. En äldre man skulle resa, direkt, till USA för att hälsa på sonen, ser jag på Rapport.

Och i alla affärer noterar jag den glada trängseln, direkt, för nu är vi ju vaccinerade och fria att göra vad vi vill, när vi vill och hur vi vill. Inte sant? Vaccinerade är vi, smittalet har gått ner, krogarna får ha fullt öppet och festivaler och fotbollsarenor kan fyllas igen. Inte sant?

Men vänta nu … sa man inte att vaccinet skyddar mot ”allvarlig sjukdom och död”? Eller hörde vi möjligen bara ”vaccinet skyddar …”? Tror det, eftersom jag åter börjar känna nära-döden-upplevelser vart jag än vänder mig.

Och har jag munskydd på mig, då tittar folk, igen, som om man är världens tunnis. Alltså, lite covid ska man väl tåla, inte sant? Tack, men nej tack, kan jag säga, som nobbade besök av en mycket god vän härom dagen. Hon hade sällskap av sin vän som rest med flyg från Europa och det kändes inte tryggt alls.

Jag hör också vår EU-minister Hans Dahlgren säga att ”intyget är väldigt viktigt för den fria rörligheten, så våra ekonomier ska kunna växa”. Faktiskt kan jag bocka av två fel där. Den fria rörligheten borde vara rätt avlägsen under en pandemi. Och växande ekonomier ger miljö- och klimatpåverkan, har vi glömt hela den biten också? Eller är det bara vi européer/västerlänningar som ska roffa åt oss även i fortsättningen? Precis som vi alltid har gjort och alltid kommer att göra.

Vi som är världens medelpunkt. Alla i ”periferin”, ni vet, Afrika, Indien, Kina – vad rör det oss om de inte har tillgång till syrgas och vaccin? Bara vi har det. Utarbetad sjukvårdspersonal som byter jobb? Är det någon som bryr sig?

Nu ska jag, med risk för att göra mig ovän med alla, slakta några heliga kor. Resandet. Det var resandet som tog hem covid-19 och det är resandet som fortsätter plocka hem skiten till oss, och nu mutationerna. Är det okej? Är det okej att belasta sjukvården igen? Alla andra som behöver vård då? Hänsyn kanske?

Vi har i vårt land, ungefär, samma temperaturer på sommaren numera som ”varmare länder”, solen skiner här också. Vi har helt suveräna badstränder runt hela vår kust, och den är lång. Vi har två underbart vackra öar i vår närhet, historiskt intressanta, med badstränder och annat spännande. Vi har en otrolig fjällvärld och måste vi nu absolut ta oss utomlands, åk i de nordiska länderna, lika vackra som vårt eget.

För inte har vi väl sett allt i Sverige eller Norden? Jag har det inte. Jag skulle kunna bocka av resten av mitt liv på grejer att göra nära om jag körde med en bucketlist. Alltså, måste vi verkligen resa långt? Just nu. Eller kunde vi ge oss till tåls lite? Det var första kon. Dessutom går många av våra egna turistföretag med flera på knäna, stöd dem istället.

Nästa ko. Klimat och miljö, har du glömt det? Vad vi gör nu kommer att visa vad vi lämnar över, ge sjutton i att resa långt alltså, med flyg mest. Inte bra. Tänk på det, så kan du svara en kommande generation att du gjorde allt du kunde för att bespara dem katastrofen av en skövlad  värld och ett skenande klimat. Det borde kännas jättebra, inte sant?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV