Radar · Mänskliga rättigheter

Reportrar utan gränsers lista över pressfrihetens värsta fiender

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, Carrie Lam, chefsminister i Hongkong och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman är några av de som i år för första gången tar plats på Reportrar utan gränsers lista över pressfrihetens värsta fiender 2021.

I går, måndag, presenterade pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser sin lista över pressfrihetens värsta fiender. Det var fem år sedan sist organisationen sammanställde en lista över pressfrihetens värsta fiender.

Den 37 namn långa listan består i år av både gamla och nya namn. Bland nykomlingarna finns namn som Viktor Orbán, Brasiliens president Jair Bolsonaro. För första gången finns två kvinnor – Carrie Lam, chefsminister i Hongkong samt Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina.

Alla de 37 namnen på listan är alla stats- eller regeringschefer och de har alla gemensamt, enligt pressfrihetsorganisationen, att de ”som med hjälp av censur, våld och utomrättsliga gripanden trampar på pressfriheten och försöker tysta journalister. Några av dem har själva journalisters blod på sina händer efter att direkt eller indirekt medverkat till att journalister mördats.”

– Vår lista innehåller nu 37 personer som Reportrar utan gränser anser är pressfrihetens värsta fiender, och från tid till annan kan säkert fler namn läggas till. De har alla olika metoder för att tysta journalister. Några styr genom terror, irrationella och nästan paranoida lagar och regler. Andra använder genomtänkta strategier baserade på förtryck. Det är en utmaning att se till så att dessa pressfrihetsfiender får betala för sitt agerande. Vi kan inte låta deras metoder bli vardag eller något som andra ostraffat tar efter, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i en kommentar.

”Rödfärgade länder”

19 av personerna på pressfrihetsindex klassas av Reportrar utan gränsers som länder med en allvarlig situation vad det gäller pressfrihet (rödfärgade), som enligt organisationen ”innebär att det är svårt att verka som journalist”.

I de övriga, 16 länder är situationen ”mycket allvarlig (svartfärgade), vilket innebär att det är väldigt svårt att verka som journalist”.

En tredjedel av pressfrihetsfienderna kommer från Asien. Medelåldern på dessa personer är 66 år.

Nya på listan

Nya namn på listan är Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, kanske mest känd för mordet på Jamal Khashoggi. ”Han tolererar inte pressfrihet; spionerar, hotar, kidnappar, torterar och mördar journalister”.

Brasiliens president Jair Bolsonaro tar plats på listan med motiveringen med ”sin aggressiva och råa retorik gentemot media har han under pandemin nått nivåer av hot mot journalister som var svåra att föreställa sig tidigare”.

Ungerns Viktor Orbán får omdömet att han sedan tillträde som premiärminister hållit ”en stadig kurs” och ”effektivt underminerat både medias oberoende och mångfald bland de ungerska medieägarna”.

Carrie Lam, chefsminister i Hongkong, hamnar på listan för att hon öppet stödjer ”Xi Jinpings restriktiva medielagar”.

Reportrar utan gränser började sammanställa sin lista över pressfrihetens värsta fiender för 20 år sedan, 2001. Redan då återfanns totalt var sju av personerna på årets lista med redan på den första listan, år 2001. Dessa var Syriens Bashar al-Assad, Irans högsta ledare, Ali Khamenei,  Rysslands Vladimir Putin, Alexander Lukasjenko – Belarus, Obiang Nguema Mbasogo, president i Ekvatorialguinea, Paul Kagame, president i Rwanda och Isaias Afwerki, president i Eritrea – Eritrea är världens sämsta land när det kommer till pressfrihet uppger Reportrar utan gränser.

Hela listan finns här på Reportrar utan gränsers hemsida

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV