Radar · Politik

Regeringskrisen: Kakabaveh i möte med S – flera krav återstår

Amineh Kakabaveh, oberoende ledamot i riksdagen.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan ensam stoppa Stefan Löfven (S). Under tisdagen träffar hon S-företrädare för att se om partiet kan tillmötesgå hennes krav.

Klockan 14 på onsdag är det skarpt läge för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Då röstar riksdagens 349 ledamöter om han kan tillträda som statsminister.

Mandatfördelningen mellan blocken är extremt jämn. C, V, MP och S kommer tillsammans upp i den magiska gränsen 175 mandat – vilket innebär att Stefan Löfven skulle kunna tolereras som statsminister.

Men den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare tillhörande Vänsterpartiet, skulle om hon röstar med L, M, KD och SD kunna rösta ned honom. Utan Kakabaveh är den gränsen omöjlig att nå.

Flera krav

För att trycka på gul knapp och släppa fram Stefan Löfven har den politiska vilden lagt fram en lista med åtta krav som hon vill att regeringen genomför. Ett av kraven är att stryka punkt 9 i januariavtalet, som innebär att regeringen inte ska driva eller arbeta med förslag om vinstförbud eller andra vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.

Därutöver vill hon se ett stopp för religiösa friskolor, återställa värnskatten och höja statsbidraget till fattiga regioner och kommuner. Samtidigt har hon sagt att alla krav kanske inte är realistiska att få igenom.

”Enligt samtal som jag har fått är punkt 9 borta, vilket är superbesked. Men det är fortfarande en rad viktiga frågor som jag vill ha svar på”, skrev Kakabaveh i ett sms till TT på måndagen.

Oklart från L

Hennes enda besked hittills är att hon aldrig kommer släppa fram en regering med en borgerlig politik. I tidigare intervjuer har hon sagt att hon inte har någonting att förlora.

Samtidigt är det inte klart hur Liberalerna kommer att rösta i morgon. Traditionellt lägger L och övriga borgerliga partier ned sina röster, det vill säga röstar gult, om det inte finns någon annan statsministerkandidat. I ett sådant scenario skulle Kakabavehs röst inte spela någon roll.

I måndags kunde L-ledaren Nyamko Sabuni inte garantera att alla ledamöter kommer att rösta på samma sätt, men hon sade att hon förutsatte att alla följer majoritetslinjen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV