Radar · Mänskliga rättigheter

Prideparad ställs in efter våldsamma protester

Georgiens premiärminister Irakli Gharibasjvili.

En prideparad som planerats i Georgiens huvudstad Tbilisi ställs in efter våldsamma protester och kritik från premiärministern.

”Paraden kommer inte att hållas idag”, skriver arrangörerna i ett uttalande på Facebook.

”Vi kan inte riskera liv och ge oss ut på gator som är fulla av våldsverkare”.

Hundratals anti-hbtq-demonstranter hade samlats på Tbilisis gator för att protestera mot den prideparad som skulle ha ägt rum på måndagskvällen. De drabbade samman med polis och attackerade journalister på flera platser i staden, däribland utanför parlamentsbyggnaden. Enligt paradens arrangörer blev deras kontor ”stormat av homofobiska angripare”.

Premiärministern mot pride

Myndigheterna hade lovat att skydda prideparaden, men den hade även kritiserats av premiärminister Irakli Gharibasjvili.

– Att hålla en så kallad prideparad är inte rimligt eftersom det skapar ett hot om konfrontation, sade Irakli Gharibasjvili vid ett regeringsmöte på måndagen.

Premiärministern har även kallat paraden ”oacceptabel för en stor del av det georgiska samhället”.

Presidenten fördömer attackerna

Georgiens president Salomé Zurabisjvili gick däremot ut med ett fördömande av pridemotståndarnas våld.

”Jag fördömer dagens händelser och all form av våld på grund av olika uppfattningar eller könsidentiteter”, skriver hon på Twitter.

Hon skriver även att hon fördömer våldet som riktats mot journalister, som hon kallar för ”oacceptabelt”:

”Alla försök att radikalisera och polarisera samhället skadar landet och hotar vår stabilitet”, skriver presidenten.
Krav från omvärlden

Synen på sociala frågor har blivit mer liberal i landet på senare år, och flera pride-evenemang har arrangerats. Men landet är fortfarande djupt konservativt. Den ortodoxa kyrkan har starkt inflytande och manade sina följare att samlas för en gemensam bön mot prideparaden på måndagen.

I förra veckan gav USA:s och EU:s diplomater i Georgien, tillsammans med ambassadörer från ytterligare 16 länder, ett gemensamt uttalande där de bad Georgiens regering att ”säkerställa rätten till fredliga sammankomster för alla medborgare i Georgien utan undantag”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV