Radar · Integritet

Kvinnor halkar efter i vaccineringen i Indien

En äldre kvinna får coronavaccin på ett vaccinationscenter i Mumbai, Indien.

Patriarkala strukturer, falska rykten och ojämn tillgång till vården gör att långt fler män än kvinnor vaccinerats mot covid-19 i Indien. Siffrorna kan inte förklaras med den ojämna könsbalansen.

Fram till den 3 juli har 347,7 miljoner vaccin delats ut i Indien, enligt landets nationella statistikdatabas Cowin. 186,7 miljoner av dem har gått till män och 160,9 har gått till kvinnor. Det innebär att för varje 1000 män som vaccinerats så har knappt 862 kvinnor vaccinerats.

Att indien har en könsbalans på 924 kvinnor på 1000 män räcker inte till för att förklara skillnaderna. Istället ligger patriarkala samhällsstrukturer bakom, menar flera bedömare.

Rykten om påverkan på fertilitet

Sofia Imad, forskare vid Mumbai-baserade tankesmedjan IDFC Institute, har undersökt attityder till vaccinering bland de fattiga urbana befolkningarna i Mumbai och Pune. Hon säger till The Guardian att det bland annat handlar om tveksamhet och otillgänglighet.

– Det råder tveksamhet på grund av rykten om biverkningar och hur vaccinet påverkar fertilitet och menstruation. Men det finns andra faktorer som att kvinnor inte kan få tillgång till den teknik som behövs för att registrera sig för den, inte har information om var centren befinner sig eller inte kan gå till centren ensamma.

Den senaste nationella hälsostudien som presenterades förra året visade att det finns en stor skillnad i digitalisering bland män och kvinnor. Av de som deltog uppgav 58 procent av kvinnorna att de aldrig använt internet, medan motsvarande andel för männen var 38 procent.

Anses inte vara i riskzonen

– De flesta män anser det inte viktigt att registrera sina fruar i CoWin-appen. Deras hälsa anses inte vara en prioritet och om de inte arbetar utanför hemmet anses de inte vara i riskzonen, säger kvinnorättsexpert Julie Thekkudan till The Guardian.

Hon tillägger att också avståndet till närmaste vaccinationscentral kan innebära svårigheter, då det inte är självklart med en väl fungerande kollektivtrafik.

Även arbetsmarknaden kan innebära ett hinder. Många företag har uppgett att de vill hjälpa sina anställda med vaccinerning, men majoriteten av kvinnorna arbetar antingen i hemmen eller i den informella sektorn, där färre tar ansvar för att deras arbetstagare vaccineras.

Julie Thekkudan menar att man behöver uppmuntra till drop-in-vaccinationer och underlätta för vaccinationer.

– Vi måste också skapa material för medvetenhet om folkhälsa, översatta till regionala språk och avbildade i bild, säger hon till The Guardian.