Radar · Utrikes

Skola i Bristol ratar slavhandlares namn

Sockeln som statyn av Edward Colston stod på i Bristol – innan statyn slängdes i vattnet i fjol av demonstranter ur Black lives matter-rörelsen.

En staty av slavhandlaren Edward Colston som slängdes i vattnet i staden Bristol under Black lives matter-demonstrationerna i fjol blev en världsnyhet.

Nu vill ledningen för en skola i staden som bär Colstons namn byta för att slippa förknippas med en historiskt kontroversiell person.

Beslutet följer på en namninsamling med över 2 500 svar, varav 1 096 av dessa kom från allmänheten. Bland allmänheten ville 80 procent att skolan skulle behålla sitt namn, men ledningen uppger att svaranden med koppling till skolan helst ser ett namnbyte.

Edward Colston föddes 1636 i hamnstaden Bristol, som på den tiden var navet i Storbritanniens triangelhandel med varor från amerikanska kolonier och slavar från Västafrika.

”Det har blivit tydligt att namnet Colston är en symbol för stadens inblandning i slaveriet och alltid kommer att vara förknippat med förslavade och dödade afrikanska män, kvinnor och barn”, skriver skolans ledning i ett uttalande.