Radar · Inrikes

Hedersvåldsutsatta inlåsta på ungdomshem

Unga som ska räddas undan hedersvåld i hemmet placeras i vissa fall på ungdomshem.

Vid minst 20 tillfällen de senaste åren har unga flickor som är hotade av sina familjer blivit inlåsta på ungdomshem, rapporterar SVT Nyheter.

–Det var knäckande. Som att sitta av ett fängelsestraff på en obestämd tid utan att ha begått brott, säger en av de drabbade till SVT.

I hennes fall slutade det med rymning från hemmet som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis). Hon har vuxit upp med hedersvåld och tortyrliknande misshandel, men tappade allt förtroende för socialtjänsten efter inlåsningen. Nu håller hon sig gömd.

Så här förklarar socialsekreteraren inlåsningen i ett inspelat samtal, som SVT tagit del av:

– Frivilliga insatser funkade ju inte. De hittade ju dig. Det var det enda stället som fanns. Det enda stället som Sverige har att erbjuda när det gäller inlåsning av ungdomar är Sis.

Åtgärden sätts in av socialtjänsten för att skydda unga som bedöms vara akut hotade av sina familjer, som agerar för att upprätta släktens heder. Det kan exempel göras när ungdomar fått hjälp att lämna familjen och det nya boendets adress sedan röjts eller om ungdomar blivit kidnappade tillbaka hem.