Radar · Politik

SD anmäler lurad Linde till KU – pekar på brister efter ”fadäsen”

Utrikesminister Ann Linde (S).

Sverigedemokraterna vill att KU granskar rutinerna på UD och utrikesministern Ann Lindes (S) styrning av departementet. Linde lurades nyligen att delta i ett telefonsamtal med två ryska busringare.

Samtalet har lagts ut på Youtube och delar av det har sedan brutits ut av rysk media. Enligt UD återges samtalet som det var, även om hela samtalet inte var med.

Markus Wiechel, Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson, hävdar i sin begäran om granskning, att ”fadäsen” riskerar att skada Sveriges möjlighet att verka med diplomati i världen.

De två ökända busringarna, eller komikerna, går under artistnamnen Vovan och Lexus. Denna gång uppgav de sig vara Julia Navalnaja och Leonid Volkov, hustru respektive nära medarbetare till den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Tidigare har de bland andra lurat Frankrikes president Macron, Turkiets president Erdogan och Kanadas premiärminister Trudeau.

I samtalet diskuterar Linde bland annat hjälp till det ryska civilsamhället och EU-sanktioner mot Ryssland på grund av regimens brott mot mänskliga rättigheter.

”Att utrikesministern hamnar i den här situationen visar även på bristande rutiner hos Utrikesdepartementet, en del av regeringskansliet som Ann Linde är högst ansvarig för”, skriver Wiechel i den anmälan som lämnas in till riksdagen och konstitutionsutskottet (KU) under fredagen.

Linde själv har inte kommenterat uppgifterna. Men Expressen, som var först med att skriva om händelsen, fick en skriftlig kommentar av UD:s presstjänst som uppgav att ”Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal, dessa har följts men var dessvärre inte tillräckliga i det här fallet.”

UD har också uppgett att relationerna till Ryssland inte har påverkats av händelsen. Linde vill inte kommentera KU-anmälan förrän UD har tagit del av den.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV