Radar · Migration

Litauen skickar tillbaka migranter till Belarus – Röda korset varnar

Migranter vid ett nybyggt flyktingläger i Litauen, nära gränsen till Belarus.

Litauen trappar upp sina försök att stoppa inflödet av migranter från Belarus. Hundratals av dem har skickats tillbaka över gränsen de senaste dagarna. EU försöker samtidigt sätta press på migranternas hemländer. ”Det verkar inte vara människor i behov av skydd”, säger EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson.

Mellan onsdagen och torsdagen tvingade litauiska gränsvakter över 300 migranter att vända tillbaka över gränsen från Belarus, rapporterar den litauiska nyhetsbyrån BNS. Gränsvakterna har beordrats att använda hårdare tag mot strömmen av migranter som försöker ta sig in i landet från grannen i öst.

Som svar beordrade Belarus president Aleksandr Lukasjenko sin militär att ”stänga varje meter” av gränsen, så att de migranter som korsat gränsen till Litauen inte kan komma tillbaka.

Över 4 100 migranter har fångats in i Litauen efter att ha korsat gränsen från Belarus utan tillstånd hittills i år, jämfört med 81 personer under hela 2020. De flesta av dem är irakiska medborgare.

Press på Irak

Litauen och EU hävdar att anledningen till den kraftiga ökningen är att Belarus lockar till sig migranterna och hjälper dem att korsa gränsen mot betalning. Syftet ska vara att sätta press på Litauen och EU som svar på de ekonomiska sanktionerna mot Belarus.

EU har lovat ekonomiskt stöd för att hjälpa Litauen att klara av situationen. Bland annat har unionen skickat över 100 gränsvakter från gränsbevakningsbyrån Frontex, fordon, värmekameror och personal från EU:s asylbyrå, enligt EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson som nyligen besökte den litauiska gränsen mot Belarus.

– Det är också viktigt med påtryckningar mot Irak via diplomatiska kanaler, att få dem att göra färre flygningar och ta tillbaka dem som inte kan stanna, säger Johansson till TT.

– Det verkar inte vara människor i behov av skydd utan det rör sig om andra migranter. Alla som har prövats har fått avslag.

Pausar flygningar

EU ska ha förhandlat med Bagdad om att skära ned på antalet flygningar från Irak till Minsk för att minska trycket vid gränsen. På torsdagen kom uppgifter om att flygningarna mellan Irak och Minsk pausas i tio dagar. Den irakiska regeringen ska också ha tillsatt en kommitté som ska undersöka anklagelserna om smuggling av irakiska migranter till Litauen via Belarus.

– Vi har också kontakt med andra länder, men den huvudsakliga rutten är Irak, säger Ylva Johansson.

Samtidigt säger sig Litauens regering ha fått indikationer på att Lukasjenko försöker få in migranter från flera länder genom att lätta upp visumreglerna, eftersom det kan bli svårare att komma in från Irak framöver.

”Förra veckan kom rapporter om att Lukasjenko diskuterar med Marocko och nu har vi även hört Pakistan”, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis till den litauiska tv-kanalen LRT.

Fast i läger

I Litauen fastnar migranterna i tältläger, utan möjlighet att ta sig vidare in i EU. Enligt Ylva Johansson, som träffat migranter vid gränsen, har de fått falsk information om hur lätt det är att ta sig in i EU från Belarus.

– De har fått uppgifter om att det bara är att resa in i Litauen och att man därifrån enkelt kan ta sig vidare in i EU. De var upprörda över att sitta där, säger Ylva Johansson.

Röda Korset varnade på onsdagen för att Litauens beslut att stoppa flyktingar som försöker korsa gränsen inte rättar sig efter internationell lag.

Ylva Johansson anser dock att Litauen hanterar situationen på ett bra sätt. Hon menar att det är mycket få av migranterna som försökt ta sig in i landet via en gränsstation.

– De har smugit sig över gränsen på obevakade ställen och det har man inte rätt att göra. EU har inte öppna gränser, säger Ylva Johansson.

Fakta: Migrationsvågen till Litauen

EU-medlemmen Litauen utlyste nyligen nationellt nödläge med anledning av det ökade antalet människor som kommer över gränsen från Belarus.
I maj tvingade Belarus ner ett passagerarflygplan till Minsk för att gripa en regimkritisk journalist. EU svarade med hårda sanktioner. Belarus president Lukasjenko beordrade i sin tur ett stopp på samarbetet med EU för att hejda illegal immigration.
Enligt Litauen uppmuntrar Belarus migranter att resa dit genom att ge dem turistvisum och samarbeta med resebyråer. Belarusiska myndigheter ska sedan ta betalt för att hjälpa migranterna att ta sig in i Litauen.
Litauiska myndigheter har kunnat visa videoklipp där stora grupper av migranter eskorteras till gränsen mot Litauen av belarusiska gränsvakter.
Litauen har börjat bygga en barriär utefter gränsen mot Belarus för att värja sig mot migranterna därifrån.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV