Radar · Utrikes

Omtvistade metaller i centrum i Grönlands val

Volontärarbetare för partiet Inuit Ataqatigiit (IA) förbereder kampanjskyltar i Nuuk, Grönland.

Utvinning av sällsynta metaller står i fokus då grönländarna i dag går till parlamentsval. De två största partierna har helt olika syn på ett omdiskuterat gruvprojekt, som även internationella aktörer har intresse av.

Australienbaserade Greenland Minerals har länge velat dra igång bygget av Kvanefjeldsminen, ur vilken man planerar gräva fram tre miljoner ton malm varje år. I malmen finns sällsynta jordartsmetaller – men även uran.

Gruvprojektet får stöd av socialdemokratiska Siumut, som ser fördelar för landets ekonomi som i sin tur kan förbättra utsikterna för Grönlands självständighetskamp från Köpenhamn. Oppositionella vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit (IA) varnar dock för att det skulle skada naturen i regionen, och vill införa ett moratorium för uranbrytning.

Enligt opinionsundersökningarna inför tisdagens val kan IA bli största parti i inatsisartut (landstinget) med runt 36 procent av rösterna, men mätningarna är osäkra.

– En tredjedel av väljarna bestämmer sig i sista sekund, och stödet för IA är överdrivet, säger Leander Nielsen, statsvetare på Grönlands universitet.

Sällsynta jordartsmetaller behövs i allt från katalysatorer till datorchipp, batterier och telefoner. Mängderna som krävs är små, men betydelsen är ofta helt avgörande, vilket har gett metallerna epitet som ”magiska” och ”industrins vitaminer”.