Radar · Politik

Nyköping kan rädda flygplatsen – MP-kommunalrådet: ”Komplicerat”

Nyköpings kommun, som äger knappt tio procent av Skavsta flygplats, har öppnat för att gå in som garant på ett lån för att rädda verksamheten.

Flygplatser hotas av nedläggning under pandemin. Charterflygplatsen Skavsta i Nyköping hör till dem som är på fallrepet, men kan räddas av kommunen där Miljöpartiet är med och styr. Samtidigt kräver Moderaterna att regeringen agerar för att svenska flygplatser ska överleva.

Skavsta flygplats i Nyköping är på konkursens brant, meddelade ägarna i början av mars. Redan före pandemin hade flygplatsen ekonomiska problem efter att lågprisbolaget Ryanair dragit ner på sin trafik dit. När coronakrisen så kom 2020 rasade antalet resenärer till drygt 573 000, jämfört med 2,3 miljoner året innan.

Nu är Moderaterna oroliga för att Skavsta och andra flygplatser går omkull under pandemin. De vill att regeringen gör mer för att förhindra det.

– Att säkerställa att det finns en vettig infrastruktur i hela landet är en statlig kärnuppgift, säger Maria Stockhaus, Moderaternas talesperson för infrastrukturfrågor.

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna redan kommit överens om flera krisstöd till flygplatser. De statliga flygplatserna fick i somras över 3 miljarder via Swedavia som driver dem, medan de regionala flygplatserna fick 100 miljoner att dela på. Dessutom har sjutton flygplatser beviljats stöd fram till sista maj i år för att säkerställa att ambulansflyg och andra samhällsviktiga funktioner hålls igång.

Skavsta flygplats är till största delen privatägd och omfattas inte av något av de statliga direktstöden under coronakrisen. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har tidigare avvisat att statliga insatser för att rädda Skavsta. Nu hänvisar han till Socialdemokraternas gruppledare i Trafikutskottet Teres Lindberg. Hon påpekar på att Skavsta framför allt är en flygplats för charter och lågprisbolag.

– Jag har svårt att se att vi ska gå in med skattemedel och finansiera den typen av flygplatser, säger hon.

Flera flygplatser i närheten

Maria Stockhaus lyfter fram att Skavsta också används av Kustbevakningen, men Teres Lindberg påpekar att det finns flera andra flygplatser i närheten. Norrköping, Linköping, Eskilstuna och Bromma flygplats ligger alla inom tio mils avstånd.

Trots Socialdemokraternas besked kan Skavsta komma att räddas med skattepengar. Nyköpings kommun, som äger knappt en tiondel av flygplatsen, har nämligen öppnat för att gå in som garant för ett lån till flygplatsen.

Syre har utan framgång sökt kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S), men i början av mars bekräftade han för Svt Sörmland att diskussioner om pågår med huvudägaren om att garantera ett lån. Trots det har Miljöpartiet, som är med och styr kommunen tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet, inte tagit ställning till frågan om en kommunal räddningsaktion för flygplatsen.

– Generellt tycker vi i Miljöpartiet inte att man ska satsa på flygplatser, men eftersom det inte finns något ärende uppe har vi inte diskuterat det i partiet än, säger Marco Venegas Astudillo, kommunalråd för Miljöpartiet.

Att kommunen är ägare och att en eventuell konkurs slår mot skattebetalarna gör att frågan inte är enkel, trots flygets stora miljöpåverkan, enligt Marco Venegas Astudillo.

– Det gör att frågan blir komplicerad, säger han.