Radar · Miljö

Stort oljeutsläpp utanför Louisiana efter orkanen Ida

Satellitbild över Phillips 66 Alliance Refinery i Louisiana i tisdags, där delar av oljeutsläppet synts.

Ett stort oljeutsläpp upptäcktes i veckan i Mexikanska golfen utanför Louisiana efter orkanen Idas framfart. Just nu pågår arbetet med att hitta källan och begränsa skadorna.

Oljeutsläppet rapporteras vara omkring 2 mil lång och myndigheterna tror att källan är en pipeline under vattnet som ägs av företaget Talos Energy. Enligt USA:s kustbevakning så pågår just nu arbetet med att städa upp oljan och den ska inte ha nått in till kustlinjen.

Brian L Grove, talesperson för Talos Energy, uppger att företaget samarbetar med den ideella organisationen Clean Gulf Associates för att svara på läckan och att man anlitat dykare för att leta efter källan.

”Talos kommer att fortsätta att arbeta nära med amerikanska kustbevakningen och andra statliga och federala myndigheter för att identifiera källan till släppet och samordna ett framgångsrikt svar”, skriver företaget i ett uttalande, enligt Aljazeera.

Efter att orkanen Ida drog fram över delstaten Louisiana i slutet av förra veckan så har många hushåll och industrier blivit utan el. Det innebär också att många industriers kontrollsystem för utsläpp har slutat att fungera och att det just nu finns risk för att en rad giftiga ämnen släpps ut okontrollerat i luften, rapporterar the Guardian